måndag 25 september 2023

inloggad som

Pfizer köper kontrollinstrument från Pharma Vision på Ideon

Vid årsskiftet får världens största läkemedelsföretag, Pfizer, det första exemplaret av NirCheck – en ny typ av instrument för kvalitetskontroll. Det har utvecklats av Pharma Vision Systems AB i Lund. Instrumentet betecknas som revolutionerande av företagets VD Mats Johnsson.

NirCheck kan ”se” in i en blandning och utföra partikelanalys av individuella ämnen i blandningen. Instrumentet kan också analysera och slå fast fördelningen av en tabletts ingående komponenter.

Pharma Vision utvecklar tekniska kvalitetskontrollsystem för läkemedelsindustrin och har funnits på Ideon i Lund sedan 1993. Företagets produkter bygger på automatiserad bildupptagning och bildanalys. En videokamera tar digitala bilder och den integrerade programvaran genomför en bildanalys där varje enskilt objekt blir registrerat, klassificerat och uppmätt.

Målet är att få produktionen av läkemedel så optimal som möjligt. Då är bland annat partiklarnas form och storlek i medicinen avgörande. En produkt, kallad BeadCheck, finns nu på marknaden. De första exemplaren har sålts till AstraZeneca och till Pfizer, som Pharma Vision samarbetar nära med. VD Mats Johnsson räknar med att alla Pfizers tillverkningsenheter ska utrustas med BeadCheck.

Pharma Vision planerar de närmaste åren för en snabb expansion på världsmarknaden, som utgörs av cirka 600 företag. Antalet anställda väntas öka från dagens nio till 40 år 2005. För att snabbt bygga upp en effektiv marknadsföring och ett internationellt distributionsnät söker företaget en partner med hjälp av PricewaterhouseCoopers.

Riskkapitalbolaget Malmö Invest äger 32 procent av aktierna i Pharma Vision Systems AB. Övriga ägare är grundarna och privatpersoner i nätverk kring dessa.

Vid årsskiftet får världens största läkemedelsföretag, Pfizer, det första exemplaret av NirCheck – en ny typ av instrument för kvalitetskontroll. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad