Xintela på väg till First North

Stamcellsbolaget Xintela från Lund förbereder en notering på First North under årets första kvartal.

Xintela blev publika i mitten av december och förbereder nu all formalia inför noteringen, som sker under våren.

– Vi siktar på att lista oss på First North under första kvartalet, mer kan jag inte säga i dagsläget, säger Xintelas grundare och vd Evy Lundgren-Åkerlund till Rapidus.

Xintela utvecklar stamcellsprodukter för att reparera skador i olika vävnader, exempelvis ledbrosk vid artros. Verksamheten baseras på Evy Lundgren-Åkerlunds forskning och bolagets portfölj innehåller i drygt 50 godkända patent i Europa, USA och Japan.
Verksamheten kan delas upp i två områden, stamcellsbehandling för reparation av ledbroskskador, samt behandling av glioblastom, en mycket dödlig form av hjärncancertumör.

Kärnan för båda behandlingarna är en biomarkörteknologi som gör det möjligt att identifiera broskceller, stamceller och även upptäcka vissa cancerceller.

Xintela utvecklar även en stamcellsbehandling för hästar, där travsporten utgör en stor marknad som man dessutom kan nå ut till snabbare än till vården för människor.

Noteringen ska nödvändiga intäkter för att dra igång utvecklingsarbetet av stamcellsprodukterna.

Xintela har i dagsläget 17 ägare varav de tre största är Evy Lundgren-Åkerlund, Baulos Capital och Almi Invest . Baulos Capital är även betydande ägare i NeuroVive Pharmceutical och A1M Pharma med Greg Batcheller som styrelseordförande i både Xintela, NeuroVive och A1M.

Xintela grundades 2009 och verksamheten är förlagd till Lund Life Science Inkubator. /Jennie Lorentsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: