Pia Kinhult till ESS

Regionstyrelsen i Skånes tidigare ordförande Pia Kinhult blir ny strategisk rådgivare på ESS i Lund. Hon ska primärt arbeta med verksamhetens övergång från aktiebolag till ett så kallat ERIC, European Research Infrastructure Consortium. Dessutom ska Kinhult samordna ESS samverkan med värdländerna Sverige och Danmark.

De senaste tjugo åren har Pia Kinhult haft olika uppdrag för Moderaterna, men i månadsskiftet lämnar hon alla politiska uppdrag utom ett som ledamot i Sveriges Kommuner och Landstings styrelse som går ut i mars nästa år. Kinhult börjar istället en anställning på ESS inom kort.

– En möjlighet som denna var omöjlig att tacka nej till. Det är en unik och spännande process där jag hoppas att mina erfarenheter och nätverk kan komma till nytta för ESS och Europa, säger Pia Kinhult i ett pressmeddelande.

Det sameuropeiska forskningsprojektet ESS involverar 17 länder. Målet är att bygga världens mest kraftfulla anläggning för materialforskning med neutroner. I september togs första spadtaget på en åker vid Brunnshög i nordöstra Lund. År 2020 ska stationen kunna påbörja sin verksamhet, för att vara i full drift 2025. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: