lördag 4 maj 2024

inloggad som

Softhouse öppnar utvecklingsavdelning i Bosnien

Malmöbaserade IT-konsultbolaget Softhouse bygger om koncernstrukturen, med nya dotterbolag på varje ort. Samtidigt öppnar ledningen en utvecklingsavdelning i Sarajevo, initialt med en handfull anställda.

Softhouse sysslsar med IT-utveckling enligt så kallad lean-metodik åt bland andra Sony, Axis, Schneider Electric och Verisure. Bolaget grundades i mitten på 1990-talet och har sedan dess växt till att sysselsätta runt 180 personer på fem kontor runt om i Sverige. Framöver ska varje kontor placeras i ett separat dotterbolag, med en koncernmoder i Malmö. Medgrundaren Tord Olsson menar att den nya strukturen underlättar rekryteringen av toppkompetens.

− Att vara vd i ett dotterbolag smäller högre än att vara regionchef. Och vi vill ha lokala vd:ar med tungt affärsansvar, säger han till Rapidus.

Parallellt håller Softhouse på att öppna ett utvecklingskontor i Sarajevo. Den handfull anställda som värvas initialt ska såväl arbeta med lokala uppdrag som i Softhouse svenska projekt.

− Vi har sedan tidigare anställda med bosniskt ursprung och konstaterade snabbt att Sarajevo ligger två timmar bort med direktflyg från Kastrup. Det är inte lika billigt där som i exempelvis Indien, men det ligger närmare och i samma tidszon, säger Tord Olsson.

Han räknar med att omsätta 175 miljoner kronor i år, med runt 12 miljoner i vinst. Ägare är grundarna samt delar av personalen.

Erik Olausson

Malmöbaserade IT-konsultbolaget Softhouse bygger om koncernstrukturen, med nya dotterbolag på varje ort. Samtidigt öppnar ledningen en utvecklingsavdelning i Sarajevo, initialt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.