fredag 26 april 2024

inloggad som

Softhouse öppnar utvecklingsavdelning i Bosnien

Malmöbaserade IT-konsultbolaget Softhouse bygger om koncernstrukturen, med nya dotterbolag på varje ort. Samtidigt öppnar ledningen en utvecklingsavdelning i Sarajevo, initialt med en handfull anställda.

Softhouse sysslsar med IT-utveckling enligt så kallad lean-metodik åt bland andra Sony, Axis, Schneider Electric och Verisure. Bolaget grundades i mitten på 1990-talet och har sedan dess växt till att sysselsätta runt 180 personer på fem kontor runt om i Sverige. Framöver ska varje kontor placeras i ett separat dotterbolag, med en koncernmoder i Malmö. Medgrundaren Tord Olsson menar att den nya strukturen underlättar rekryteringen av toppkompetens.

− Att vara vd i ett dotterbolag smäller högre än att vara regionchef. Och vi vill ha lokala vd:ar med tungt affärsansvar, säger han till Rapidus.

Parallellt håller Softhouse på att öppna ett utvecklingskontor i Sarajevo. Den handfull anställda som värvas initialt ska såväl arbeta med lokala uppdrag som i Softhouse svenska projekt.

− Vi har sedan tidigare anställda med bosniskt ursprung och konstaterade snabbt att Sarajevo ligger två timmar bort med direktflyg från Kastrup. Det är inte lika billigt där som i exempelvis Indien, men det ligger närmare och i samma tidszon, säger Tord Olsson.

Han räknar med att omsätta 175 miljoner kronor i år, med runt 12 miljoner i vinst. Ägare är grundarna samt delar av personalen.

Erik Olausson

Malmöbaserade IT-konsultbolaget Softhouse bygger om koncernstrukturen, med nya dotterbolag på varje ort. Samtidigt öppnar ledningen en utvecklingsavdelning i Sarajevo, initialt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.