Bioett i Lund installerar inom kort sitt kvalitetssäkringssystem för kylkedjor hos börsnoterade Sardus, en av Sverige ledande tillverkare av pålägg. Systemet består av en biosensor i form av en etikett, som registrerar temperaturen produkterna utsatts för under transporter. Installationen finansieras av Innovationer i gränsland, Skånes Livsmedelsakademis Vinnova-stödda projekt för att öka innovationskraften i livsmedelsindustrin.
Arrangemanget är Bioetts initiativ, och Innovationer i gränsland startar genom detta ett nytt forskningsprojekt på Livsmedelscentrum vid Lunds universitet. Där ska data från Sardus-systemet analyseras, och forskarna ska konstruera en modell för bedömning av risker i kylkedjor. Man kommer även att undersöka attityder till tekniken bland exempelvis distributörer, lager- och butikspersonal.
Sardus blir den tredje livsmedelsproducenten som använder Bioetts system i kommersiell skala, efter Findus och Skånemejerier som båda nyligen beslutat att fortsätta användningen efter avslutade pilotstudier. Även inom Sardus-koncernen har en pilotstudie tidigare genomförts, i dotterbolaget Charkdelikatesser.
Installationen på Sardus planeras till slutet av april.