Lundabolaget Avensia, som hittills byggt hela sin verksamhet på IT-konsulttjänster, är framme vid lansering av sin första egna mjukvara. Det är ett stödsystem för mathantering vid storkök, restauranger, konferensanläggningar och restaurangutbildningar. Programmet ska användas till menyplanering, kostnadskontroll och beräkning av näringsvärdet i måltiderna.
I botten finns en Windowsbaserad mjukvara, som installerats lokalt hos kunderna. När Avensia fick uppdraget att projektleda Internetanpassningen av programmet fann bolaget att mathantering till stor del handlar om produktion och processer av samma slag som inom Avensias specialområde, industriell IT.
Under hösten köpte man loss rättigheterna till den gamla mjukvaran, fortsatte utvecklingsarbetet och har nu lagt över verksamheten i dotterbolaget Mashie AB. Omkring 45 befintliga kunder följde med i affären och övergången till ett Internetbaserat system. Affärsmodellen bygger på att kunderna betalar en månadsavgift baserad på antal användare och funktioner.
Inledningsvis ligger försäljningsfokus på den svenska marknaden, men under året räknar VD Sture Ternström också med att börja bearbeta den danska marknaden.
Avensia har sedan starten 2001 vuxit från fem till elva anställda. Just nu rekryteras ytterligare 2-3 konsulter. Bland kunderna finns Ericsson, ABB och Beijer Electronics.