tisdag 30 april 2024

inloggad som

Efter BIMobject — Sven Holmgren bakom ny börsnotering

Lundabolaget Global Warning System, med BoneSupport-grundaren Lars Lidgren som ordförande, planerar en notering på First North i slutet av sommaren. I ett första steg mot börsen får bolaget in sex miljoner kronor från nya ägare. Bland dem finns Sven Holmgren, verksam i Volito-koncernen och drivande bakom omtalade Malmöbolaget BIMobjects listning.

Global Warning System (GWS) har utvecklat ett mobilt varningssystem där resenärer via appar och SMS får aktuell säkerhetsinformation och varningar vid hot och katastrofer exempelvis som vid en tsunami. Informationen samlar GWS in från flera olika källor, bland annat myndigheter, innan den sovras av företagets experter och når slutkundernas mobiler i de aktuella länderna.

Under 2012 slöt GWS ett avtal med säkerhetsföretaget G4S i Sverige och det är framför allt mot företagsmarknaden som försäljningen har skett hittills. Men ambitionen är att nå både utomlands och till betydligt bredare kundgrupper exempelvis genom samarbetsavtal med mobiloperatörer och försäkringsbranschen.

— Vi står inför en stor förändring där man tidigare har skyddat och försäkrat föremål, men väldigt lite har hänt när det gäller den personliga säkerheten. Vi vill driva den förändringen och i centrum står mobilen, säger vd Andreas Rodman till Rapidus.

Försäljningen har hittills varit begränsad. Omsättning i fjol låg på runt en miljon kronor för verksamheten som förutom sju anställda också sporadiskt sysselsätter ett större nätverk av konsulter och underleverantörer.

Det aktuella kapitalet ska gå till att bygga upp säljorganisationen och expandera internationellt. Med på tåget är Sven Holmgren från Volito-koncernen, som i höstas tog mjukvarubolaget BIMobject till börsen.

Liksom då är siktet inställt på att ta in tjugo miljoner kronor i samband med en planerad notering på First North. I BIMobject finns också täckningsoptioner som fullt utnyttjade kan ge bolaget ytterligare 57 miljoner kronor under våren 2015.sven holmgren Enligt Sven Holmgren, som nu tar plats i styrelsen för GWS, är ett liknande upplägg aktuellt även för GWS.

— Det är en bra väg där bolagen först får bevisa lite vad de går för, säger Sven Holmgren.

Verksamheten grundades 2009 och huvudägare är Lars Lidgren.

Joel Lyth

Lundabolaget Global Warning System, med BoneSupport-grundaren Lars Lidgren som ordförande, planerar en notering på First North i slutet av sommaren. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad