fredag 18 oktober 2024

inloggad som

EXTRA: Investerare köper ut Lundalogik

IT-bolaget Lundalogik, som säljer egenutvecklade kundhanteringssystem till bland andra Gambro och Berendsen, köps ut från Ratos-ägda miljardkoncernen Bisnode. Som köpare står delar av ledningen tillsammans med Stockholmsbaserade investeringsfonden Monterro.

Sedan starten i slutet av åttiotalet har Lundalogik vuxit successivt till 120 anställda och en omsättning på 100 miljoner kronor under 2013, med en vinst på 20 miljoner. Bolaget är aktivt på den nordiska marknaden. Utöver huvudkontoret i Lund finns kontor i bland annat Stockholm, Oslo och Helsingfors. Tidigare planer för en etablering i Danmark har dock inte konkretiserats.

Köpet får inga direkta förändringar för Lundalogiks verksamhet, uppger Thomas Bill, managing partner på Monterro.

— Nej, det är business as usual. Det är ett oerhört fint bolag med bra ledning och struktur, säger han till Rapidus.

Monterro får med köpet ”en bra bit över en majoritetsandel” av Lundalogik, uppger Thomas Bill. Resten står ledningen för, med vd Erik Syrén i spetsen.

Thomas Bill var en av tre som grundade Monterro i början av 2012. Fonden har 558 miljoner kronor i kassan, där 40 procent kommer från grundarna och resten från privatpersoner och förmögna familjer. Inriktningen är investeringar i nordiska mjukvarubolag, med Lundalogik som den tredje satsningen sedan starten.

— Men vi har haft ögonen på Öresundsregionen redan innan, där det finns otroligt många fina bolag. Det kan nog bli fler investeringar där nere, säger Thomas Bill.

Erik Olausson

IT-bolaget Lundalogik, som säljer egenutvecklade kundhanteringssystem till bland andra Gambro och Berendsen, köps ut från Ratos-ägda miljardkoncernen Bisnode. Som köpare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.