tisdag 30 april 2024

inloggad som

Rosengård Invest på bolagsjakt efter exit

I fredags blev det klart att franska börskoncernen Manutan köper miljöteknikbolaget Ikaros Cleantech med ett 50-tal anställda och säte i Malmö. Affären blir den andra försäljningen i år för Rosengård Invest, som nu flaggar för nya investeringar.

Ikaros Cleantech var en av de första investeringarna för Rosengård Invest, med Malmöprofilen Ljubo Mrnjavac som frontman. Genom en investering 2010 blev Rosengård Invest 20-procentig delägare i Ikaros och bolaget har sedan dess växt till att i fjol omsätta 138 miljoner. Övriga delar ägdes av ledning och en underleverantör.

Manutan omsatte fem miljarder kronor i fjol. Köpeskillingen i affären är inte officiell. Men enligt Ikaros Cleantechs ordförande Peter Suter har det varit en bra resa för Rosengård Invest, som han representerar i styrelsen.

— Vi är väldigt nöjda med den ekonomiska utfallet och också nöjda med ägarstrukturen där bolaget landar. Försäljningen kom lite oväntat. Vi var beredda att köra vidare ett tag till, säger Peter Suter till Rapidus.

Ikaros Cleantech säljer produkter och tjänster med miljöinriktning till industrin. Det rör sig om allt från torktrasor till avancerade länsar för oljespill till sjöss. Manutan verkar inom samma sektor fast med ett bredare sortiment. Till skillnad från Ikaros Cleantech, som säljer direkt till kunder ute på fält, har Manutan fokus på katalog- och e-handelsförsäljning.

I början på året sålde Rosengård Invest även av portföljbolaget Mobilgiganten till Dialect. Några nya investeringar har det däremot inte blivit. Stärkta av den senaste affären ser Peter Suter nu goda möjligheter att titta på fler prospekt.

— Det kommer att bli nya investeringar. Vi har en pågående strategiprocess där vi ser över hur vi bäst ska nå vårt mål att stötta entreprenörer med invandrarbakgrund. Det kan bli någon investering redan till årsskiftet, säger Peter Suter.

Rosengård Invest ägs av E.on Sverige, Trelleborg, Swedbank och Folksam. Sedan starten 2009 har sammanlagt 40 miljoner kronor satsats i sju verksamheter. Enligt Peter Suter kan det vara aktuellt att in ytterligare delägare för att bredda kompetensen. Kvar i portföljen finns servicebolaget Comparative i Helsingborg och mobilteknikbolaget Beepsend i Malmö.

Joel Lyth

I fredags blev det klart att franska börskoncernen Manutan köper miljöteknikbolaget Ikaros Cleantech med ett 50-tal anställda och säte i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.