tisdag 30 april 2024

inloggad som

Klart att Sol Voltaics bygger fabrik i Lund…

Till sommaren ska nanoteknikbolaget Sol Voltaics ha säkrat 10 till 20 miljoner dollar i nytt riskkapital för en produktionsanläggning i Lund av material till solceller. Målet är att nå en miljard i omsättning inom en femårsperiod.

Sol Voltaics har utvecklat ett material som är baserat på nanotrådar och som förbättrar effekten på solceller med över 25 procent. Nanotrådarna tillverkas genom aerotaxy, en metod som beskrevs i decembernumret av Nature och som har forskats fram vid nanometerkonsortiet i Lund.

I första steget ska produktionslinjen årligen tillverka nanotrådar till solceller med sammanlagd kapacitet på 5 megawatt 2015, men relativt snart därefter ska den siffran vara uppe i 100 megawatt per år.

— När fabriken är klar och fullt industrialiserad når vi miljardomsättning inom ett par år, säger Sol Voltaics affärsutvecklare Erik Olsson till Rapidus.

En årlig produktion på 100 megawatt kan jämföras med de 8 megawatt som installerades totalt i Sverige i fjol. I hela världen installerades solcellssystem på närmare 30 gigawatt under 2012, enligt preliminära siffror från International Energy Agency — Photovoltaic Power System Program.

I dagsläget sysselsätter Sol Voltaics 22 anställda varav några har hämtats från systerbolaget Glo. I år kommer ytterligare ett par personer att rekryteras. I höstas tog amerikanen David Epstein över som vd för Sol Voltaics, men att bolaget skulle göra samma resa som Glo och flytta allt mer av verksamheten till USA ser Erik Olsson som osannolikt.

— Det finns idag inte någon logik i det. Produktionen är inte speciellt personalkrävande och vi har all kompetens på plats i Lund. Beslutet att lägga den första produktionen i Lund är i princip redan taget, säger Erik Olsson.

Bland de existerande investerarna finns FAM, Industrifonden och Nano Future Invest. Förutom befintliga ägare för Sol Voltaics diskussioner med investeringsbolag med mer industriell koppling.

Joel Lyth

Till sommaren ska nanoteknikbolaget Sol Voltaics ha säkrat 10 till 20 miljoner dollar i nytt riskkapital för en produktionsanläggning i Lund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.