lördag 28 september 2024

inloggad som

Mitrionics återuppstår

Det likviderade Lundabolaget Mitrionics återuppstår i ny form och med nya ägare. Med på tåget finns en handfull anställda hämtade från den tidigare verksamheten, däribland medgrundaren Stefan Möhl.

Mitrionics utvecklade kretsdesign och mjukvara för att snabba upp beräkningarna i FPGA-kretsar, programmerbara datachip som kan användas till att avlasta datorns centrala processor. Trots goda resultat i olika tester tvingades bolaget i likvidation i juni 2010 efter brist på kapital. Då hade närmare elva miljoner dollar investerats i bolaget genom åren. Som mest hade Mitrionics 20-talet anställda.

Patenten såldes till amerikanska Convey Computer men köptes i våras upp av Lundabon Sasan Fallahi, mångårig mjukvaruutvecklare på konsultbolaget Know IT. Sedan dess har vissa licenspengar kommit från kunder i bland annat USA och Ryssland. Sasan Fallahi uppger att har fått hjälp i återstarten av institutionella investerare, men vem som gått in med pengar och hur mycket vill han inte säga.

— Det fanns en rad olika faktorer som gjorde att Mitrionics fick likvideras, men tekniken var inte en av dem. Vi hoppas att marknaden är mer mogen för vår teknik nu och satsar på snabb expansion, säger Sasan Fallahi.

Tekniken ska nu vidareutvecklas till att öka beräkningshastigheten i tillämpningar där flera olika processorer och samlingar av chip samarbetar, exempelvis i kluster med en superdator.

— Vissa operationer, som att transponera en matris, görs väldigt effektivt på en FPGA medan exempelvis flyttalsberäkningar görs bäst på en grafikprocessor. Poängen med vår teknik är att få en snabbare helhet än summan av delarna, säger Stefan Möhl, som får rollen som teknikchef i det nystartade bolaget.

Främst är det vid mycket beräkningstunga tillämpningar inom industrin eller forskarvärlden som Mitrionics kretsdesign och mjukvara används.

Erik Olausson

Det likviderade Lundabolaget Mitrionics återuppstår i ny form och med nya ägare. Med på tåget finns en handfull anställda hämtade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.