måndag 29 april 2024

inloggad som

Mobilsäkerhet hoppet för Precise Biometrics

Precise Biometrics kommer i år att ha satsat över 20 miljoner kronor på mobilområdet, som är det som ska vända Lundabolagets ekonomiskt dystra utveckling. I dagarna presenteras en fingeravtrycksläsare för iPhone.

Planen är att den ska finnas tillgänglig på marknaden vid årsskiftet. Läsaren går under namnet Tactivo och pluggas in i någon av Apples två senaste modeller, iPhone 4 eller 4S. Identiteten verifieras genom att läsa av fingeravtryck eller genom att användaren stoppar in ett smartkort i läsaren och kombinerar det med en personlig kod. Under 2012 kommer en liknande enhet för iPad 2.

Tekniken är en vidareutveckling av strategin att lagra biometriska avtryck på ett lokalt kort istället för i en central databas — och ska höja säkerheten på flera användningsområden för mobila enheter.

I projektet samarbetar Precise Biometrics med amerikanska Thursby Software Systems. Nyligen tecknades även en överenskommelse med halvledarbolaget NXP som gör det möjligt att använda tekniken direkt på SIM-kort.

Förhoppningen är att hälften av intäkterna i framtiden ska komma från mobilområdet.

— Vår teknik kan antingen byggas in i själva telefonen eller i lösningar omkring den. Troligtvis kommer du att få se oss på båda ställen, säger VD Thomas Marschall som dock inte vill avslöja om mobilernas inbyggda kameror kommer användas för att läsa av användarbiometri framöver.

Förra veckans delårsrapport visade minskad försäljning från 38,6 till 16,8 miljoner för årets tre första kvartal. Vinsterna fortsätter lysa med sin frånvaro. Med nuvarande takt räcker pengarna till och med det tredje kvartalet nästa år.

— Problemet för oss just nu är att inkomsterna från försäljningen till amerikanska myndigheter är mycket mindre än vad vi hoppats på. Istället försöker vi att minska vårt beroende av USA och dessutom breddar vi tekniken till att bli mer generell, säger Thomas Marschall.

Anders Frick

Precise Biometrics kommer i år att ha satsat över 20 miljoner kronor på mobilområdet, som är det som ska vända […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.