tisdag 30 april 2024

inloggad som

Tysk genombrottsorder för Excito

Malmöbolaget Excito tar steget in på tyska marknaden genom ett avtal med Actebis, en av Europas största elektronikdistributörer. Ordern innebär en mångmiljonaffär för åttamannabolaget Excito.

Den aktuella ordern med den tyska distributören rör 2.000 enheter av Excitos hemmaserver B3, men kan utvidgas betydligt redan i år. Actebis, som är under samgående med schweiziska distributören Also, omsatte förra året 3,7 miljarder euro.

Excito utvecklar en hemmaserver åt vanliga konsumenter för styrning av hemelektronik. Servern ska underlätta lagring och uppspelning av musik, filmer och andra mediafiler.

— Nu arbetar vi med marknadsföringen och med att utveckla ytterligare produkter som kompletterar vårt utbud. Vi är på väg in i USA där vi för diskussioner med en stor elektronikkedja, säger VD Fredrik Alstierna.

Under höst och vinter har bolaget tagit in 2,5 miljoner kronor från befintliga ägare, där Innovationsbron är störst men även Sydsvenskans VD Johan Ståhl och Nedermans koncernchef Sven Kristensson finns med. Totalt har nio miljoner kronor investerats i Excito. Enligt Fredrik Alstierna tittar bolaget på olika lösningar för att finansiera den framtida expansionen.

— Hur vi växer nu beror helt på hur försäljningen går, säger han.

Förra året landade omsättningen på 5 miljoner kronor med en förlust på 7,5 miljoner. Hittills har bolaget utvecklat flera olika versioner av samma server, men under det närmaste året ska produktportföljen breddas.

Joel Lyth

Malmöbolaget Excito tar steget in på tyska marknaden genom ett avtal med Actebis, en av Europas största elektronikdistributörer. Ordern innebär en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.