tisdag 30 april 2024

inloggad som

Thorballs flytt ger BiotechBuilders schweizisk gren

Jørgen Thorball, entreprenören bakom bland annat nätverket BiotechBuilders, flyttar till Schweiz tillsammans med hustrun Betina Macho. Macho var tidigare VD för medicinteknikbolaget Virogates, där hon i dag fungerar som rådgivare. Hon är också bland annat partner i Thorballs affärsutvecklingsfirma XOventure.

Paret kommer att göra flytten till Schweiz någon gång under 2011. Där ska de etablera såväl BiotechBuilders som XOventure, som redan har en partner på plats. Samtidigt har XOventure öppnat i nya lokaler i Bagsværd strax norr om Köpenhamn.

— Med det vill vi signalera att bolaget inte lämnar Skandinavien. Jag hoppas att jag genom att placera mig centralt i Europa kan få tillgång till europeiskt kapital och ta med mig fler aktörer tillbaka i framtiden. Skandinaviska bolag behöver internationaliseras, säger Jørgen Thorball.

Totalt jobbar omkring 30 personer med XOventure, varav 10 så kallade partners utgör kärnan i verksamheten. Bolaget arbetar med affärsutveckling och rådgivning åt styrelser för bioteknik- och läkemedelsbolag i hela världen. Verksamheten har omkring 50 kunder, och kontor även i USA och Basel.

Jørgen Thorball fick i höstas priset Medicon Valley Cross Border Award. Han sitter i flera bolagsstyrelser i Danmark och Sverige, bland annat som ordförande för medicinteknikbolagen Lina Medical i Glostrup och Virogates i Birkerød, och för hudvårdsbolaget Pergamum i Stockholm. Pergamum är helägare till Lundabolaget Dermagen, där Betina Macho är affärsutvecklare.

Lisa Kirsebom

Jørgen Thorball, entreprenören bakom bland annat nätverket BiotechBuilders, flyttar till Schweiz tillsammans med hustrun Betina Macho. Macho var tidigare VD […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad