tisdag 30 april 2024

inloggad som

Storemission på plats för TerraNet

Telekombolaget TerraNet på Ideon har avslutat en nyemission som tillför bolaget närmare 30 miljoner kronor. Pengarna kommer från befintliga ägare och personer i företagets affärsnätverk. TerraNets teknik, som möjliggör mobiltelefonsamtal i regioner utan mobilnät, har dessutom efter flera års förhandlingar fått sin första kund.

Det nya kapitaltillskottet kommer efter ett par mindre emissioner senaste åren.

— Att det nu gick vägen beror dels på att vi har fokuserat och renodlat vår verksamhet, dels att vi landat ett kundkontrakt, säger TerraNets VD Pär-Olof Johannesson.

Kunden är ett dotterbolag till Ecuadors statliga telebolag. I ett första steg rör det sig om tiotusen mobiltelefonenheter. TerraNet ligger nu i förhandlingar kring ett andra utvidgat avtal och Pär-Olof Johannesson vill därför inte kommentera vilka intäkter affärerna kan generera. Han uppskattar att finansieringen i och med nyemissionen är ordnad för de närmaste två åren och att kapitalet ska täcka marknadsföringen av bolagets produkter.

Med TerraNets teknologi kan mobiltelefoner användas som såväl sändare som mottagare. Ett större antal mobiler kan på så sätt skapa ett mobilnät på platser där det annars inte finns några nät utbyggda.

Från att tidigare har utvecklat flera komponenter själva har TerraNet de senaste åren lagt om strategin och köper in fler delar och tjänster. Bolaget har idag tio anställda och planerar att anställda ytterligare 3–4 personer under hösten. Sammanlagt arbetar trettio personer med någon del av projektet, delvis genom TerraNets produktionspartner Panda Electronics i Kina.

Pär-Olof Johannesson gör bedömningen att emissionen inte kommer påverka styrelsens utformning, vars ordförande är Anders Rantén. TerraNets grundare Anders Carlius har under året köpts ut som ägare.

Joel Lyth

Telekombolaget TerraNet på Ideon har avslutat en nyemission som tillför bolaget närmare 30 miljoner kronor. Pengarna kommer från befintliga ägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad