tisdag 30 april 2024

inloggad som

DuoCort landar 18 miljoner

Läkemedelsbolaget DuoCort i Helsingborg har tagit in 18 miljoner kronor i en övertecknad emission, där man räknade med att få in 12 miljoner. Bland investerarna finns nya storägare, som dock inte vill gå ut offentligt.

Kapitalet ska bekosta fortsatt utveckling och produktion av bolagets läkemedel mot binjurebarksvikt. Dessutom räknar ordförande Jacob Kaluski med att bolaget ska kunna lämna in en ansökan om marknadsgodkännande inom EU i år.

— Efter de fina data vi fått i våra studier har vi lagt om strategin litegrann och beslutat oss för att lämna in en registreringsansökan innan vi börjar diskutera med kommersiella partners, säger Jacob Kaluski.

DuoCorts behandling bygger på forskning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Uppsala universitet. Det handlar om en hydrokortisontablett som ska tas en gång om dagen och tillföra ämnet i ett mer naturligt tempo. Kliniska studier har visat på väsentliga medicinska fördelar, bland annat minskade riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Tabletten har ett yttre hölje som genast frisätter läkemedlet, medan en inre kärna ger en långsammare frisättning. Detta ersätter det kroppsegna ämnet kortisol, som patienterna saknar. Behandlingen har redan fått statusen särläkemedel i EU och USA, vilket bland annat ger några års ensamrätt på försäljningen.

DuoCort sysselsätter 20 personer. Projektledare är Maria Forss på inkubatorn Puls i Helsingborg. Bland de större ägarna finns Länsförsäkringar Skåne, Inter Life Science AB som förra året fusionerade med Catella Healthcare, och Puls.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsbolaget DuoCort i Helsingborg har tagit in 18 miljoner kronor i en övertecknad emission, där man räknade med att få […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.