lördag 28 september 2024

inloggad som

Ny delägare öppnar marknaden för PositionGreen…

Upphandlingsföretaget Opic går in som delägare i PositionGreen i Malmö. Med en omsättning på 45 miljoner kronor är Opic störst i Norden på tjänster som stöttar uppköpare och anbudsgivare, främst i offentlig sektor.

PositionGreen är ett webbaserat upphandlingsverktyg för miljövänliga tjänster och varor utvecklat av Minc-bolaget OMMH Scandinavia. Tjänsten ligger nu i ett eget bolag med samma namn, där Opic blir ägare till 20 procent. Resten av verksamheten ägs av OMMH som utvecklar olika typer av webbtjänster med fokus på små och medelstora företag.

Enligt OMMH:s och PositionGreens VD Ola Andersson är planen att koppla ihop de två bolagens system så att Opics kunder får tillgång till PositionGreen vid sidan av Opics övriga tjänster, exempelvis annonseringssidor där upphandlare kan meddela leverantörerna vad de söker.

— Men det är viktigt att betona att vi inte blir gifta med Opic genom det här avtalet. Vi kommer att kunna samarbeta med andra systemleverantörer, även Opics konkurrenter, säger Ola Andersson.

Tjänsten PositionGreen lanseras den 1 februari. Finansiering kommer bland annat från Innovationsbron genom ett konvertibellån, och planer finns på att ta in ytterligare kapital under våren.

Lisa Kirsebom

Upphandlingsföretaget Opic går in som delägare i PositionGreen i Malmö. Med en omsättning på 45 miljoner kronor är Opic störst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt.