tisdag 30 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Torsten Jepsen på Medicon Valley Alliance…

|  
|  

… klustret som just blivit medlem i det nya EU-nätverket ABC Europe.

Varför behöver kluster ett nätverk?

— Istället för att tänka på kluster som små enheter som ska utveckla sig själva, vill vi se dem som något som utvecklas i samarbete med andra. I EU behöver vi inte fler bioteknikkluster, men bättre.

Vad är målet för ABC Europe (Advanced Biotech Cluster Platforms in Europe)?

— Att förbättra servicen till små och mellanstora företag. Ett sätt är att de här ledande bioteknikklustren utbyter erfarenheter och idéer sinsemellan om hur klustren kan utvecklas. Ett annat är att vi ser till så att företag lättare får tillgång till tjänster från företag i andra kluster. Det kan handla om patentregister, laboratorier och tekniker från andra regioner.

Duger inte servicen inom det egna klustret?

— Det traditionella tankesättet är att ett litet företag söker partners och service inom klustret — det moderna tankesättet är att klustret i sig inte är nog. Innovation och ekonomisk utveckling sker inte inom geografiskt avgränsade områden i dag, så för att bli konkurrenskraftig måste du ha partners runtom i världen.

Vad är MVA:s roll i det nya nätverket?

— EU är väldigt intresserade av vårt ambassadörsprogram och vill lära av våra erfarenheter. MVA:s främsta uppgift i ABC Europe är därför att vidareutveckla det konceptet, i samarbete med Israel, Cambridge och Basel.

De 14 klustren som deltar har redan paraplyorganisationen CEBR (Council of European BioRegions) och ett annat nätverk (NetBioClue). Varför ett till?

— ABC Europe är egentligen inte ett nytt nätverk, utan ett projekt med start och slut. Vi har en officiell kick-off i Milano om en vecka. Och det har betydligt större resurser knutna till sig än ett nätverk har. Totalt handlar det om 3,5 miljoner euro över tre år.

Lisa Kirsebom

… klustret som just blivit medlem i det nya EU-nätverket ABC Europe. Varför behöver kluster ett nätverk? — Istället för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.