tisdag 30 april 2024

inloggad som

Sunflake flyger lågt trots investering

Trots en hittills inte offentliggjord investering har solcellsbolaget Sunflake i Köpenhamn valt att hålla låg profil de kommande åren i stället för att söka mer kapital och uppmärksamhet kring resultaten.

Strategin är betydligt mer diskret än i november 2007 då bolaget omtalades stort i medierna och dessutom blev omskrivet internationellt i Nature Nanotechnology. Martin Aagesen – grundare, VD och nanofysiker – förklarar att den nya investeringen gett bolaget tillräckligt med pengar för ett par års produktutveckling i lugn och ro.

Hemlighetsmakeriet väntas bestå tills investeringsklimatet förbättras och utvecklingen av den nya typen av solceller för elproduktion kommit så långt att de kan sättas i produktion med hjälp av ett nytt kapitaltillskott. Enligt Martin Aagesen kom Sunflakes tillskott i höstas från den tidigare huvudinvesteraren Seed Capital samt ett par privata investerare. Vilka de är och hur stora belopp det handlar om vill varken Martin Aagesen eller Jakob Steen Jensen, ansvarig för miljöteknik i Seed Capital och styrelseordförande i Sunflake, berätta. Inget belopp framgår av de senaste räkenskaperna.

Dessutom vill ledningen helst slippa att bli omskrivna. 

— Vi håller låg profil, annars använder vi tiden till allt möjligt annat än forskning och utveckling, säger Martin Aagesen som uppger att bolaget nu har fem mer eller mindre fast anställda medarbetare.

Under 2007 framträdde Sunflake i en rad artiklar om nanoteknik och hur den kan öka effektiviteten för solceller, samtidigt som produktionspriset minskar. 

Genom sitt avhandlingsarbete stötte Martin Aagesen på ett oprövat material som kan transportera solcellsenergin snabbare och mer effektivt än material som normalt används. Med hjälp av en särskild process skapas en yta som består av extremt små flagor. En enda kvadratcentimeter rymmer miljarder av dem. Det betyder att de tillsammans bildar ett mycket stort område som solen kan fångas in på.

Keld Broksø

Trots en hittills inte offentliggjord investering har solcellsbolaget Sunflake i Köpenhamn valt att hålla låg profil de kommande åren i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad