torsdag 17 oktober 2024

inloggad som

Arjo rasar i dagens rapportflod

Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.

Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos aktie rasade efter bolagets rapport för årets tredje kvartal. Omsättningen sjönk 1,5 procent till 2,7 miljarder kronor. Den organiska försäljningstillväxten var 1,5 procent, jämfört med 4,6 procent under samma period föregående år.

“Efterfrågan var fortsatt god inom service och uthyrning men tillväxten hölls tillbaka av lägre kapitalvaruförsäljning i Europa under delar av kvartalet, medan avslutningen utvecklades mer enligt plan”, sade Arjos vd och koncernchef Joacim Lindoff under en telefonkonferens under torsdagsmorgonen.Han tillägger:

“Vi fortsätter att förbättra bruttomarginalen trots en ogynnsam produktmix med lägre volymer inom kapitalutrustning, något försämrat resursutnyttjande i koncernens fabriker samt negativa valutaeffekter”.

Rörelseresultatet var 158 miljoner kronor och rörelsemarginalen 5,8 procent. Kvartalets resultat sjönk från 81 miljoner kronor till 73 Mkr.

”Vi växlar nu upp arbetet för lönsamhetsförbättring på både kort och lång sikt. Vi går in i årets sista kvartal med hög aktivitetsnivå och vår bedömning är att vi kommer att nå vår målsättning om 3 till 5 procents organisk försäljningstillväxt för helåret”.

Arjos aktie handlas på Large Cap Stockholm och är i skrivande stund ned 12 procent. Bolaget har ett börsvärde på 10,2 miljarder kronor.

Logistikfastighetsbolaget Swedish Logistic Property (SLP) går från klarhet till klarhet. Under årets tredje kvartal ökade bolaget hyresintäkterna med drygt 20 procent, till 181 miljoner kronor. Både driftnettot och förvaltningsresultatet ökade och uppgick till 158 Mkr respektive 104 Mkr.

Vid periodens utgång uppgick den ekonomiska uthyrningsgraden till 95,9 procent. Resultatet landade på 70 Mkr.

“Trots att vi expanderar vår verksamhet kontinuerligt håller vi våra administrationskostnader på samma nivå vilket bidrar positivt till förvaltningsresultatet och visar på vår effektivitet och kostnadsmedvetenhet. Nettouthyrningen utvecklades också väl och uppgick under perioden till 24 miljoner kronor”, skriver vd Tommy Åstrand i rapporten.

Grundare och huvudägare i SLP är fastighetskungen Erik Selin, samt gänget från Victoria Park, Peter Strand och Michael Hoffman. Även Greg Dingizian har varit med på ett hörn, men har valt att fokusera på sitt Doxa.

Aktien fick en skjuts uppåt på torsdagen med knappa 4 procent.

Lundabolaget Hansa Biopharma har utvecklat en teknik för att behandla patienter med ett enzym som inaktiverar antikroppar som till exempel försvårar transplantationer. För tredje kvartalet i rad ser Hansa en ökad försäljning på de stora europeiska marknaderna av sin första kommersiella produkt Idefirix.

“Under tredje kvartalet 2024 uppnådde vi de högsta försäljningssiffrorna för Idefirix sedan lanseringen 2020, och kvartalet var det fjärde i rad med stark försäljning”, kommenterar vd Søren Tulstrup.

I årets tredje kvartal ökar bolaget omsättningen och minskar förlusten, jämfört med samma period året innan. Omsättningen steg 243,9 procent och landade på 78,4 miljoner kronor. Rörelseresultatet gick från minus 202,2 miljoner kronor till minus 116,9 Mkr. Resultatet efter skatt blev minus 103,8 Mkr, jämfört med minus 250,7 Mkr för samma period förra året.

Rapporten har mottagits väl och Hansas aktie var upp nästan 10 procent under torsdagsförmiddagen.

Martin Linderoth

Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.


  • Arjo trappar upp förvärvsagendan

    Medicinteknikjätten Arjo i Malmö köper ett franskt och ett tyskt bolag för totalt 70 miljoner kronor. Enligt vd Joacim Lindoff är det här första steget i en mer aktiv förvärvsagenda.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Hänt i vecka 31

    Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Hänt i vecka 28

    Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.