tisdag 8 oktober 2024

inloggad som

Off label-Ozempic till börsen

|  ,

Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.

Twiik har gått en lång väg och bolaget som utvecklat träningsappen har bytt namn flera gånger. Genom kapitalresningar har bolaget fått in ägare som Stadium-arvtagaren Karl Eklöf och Djäkne Startup Studios. Bolaget noterades på First North 2021.

Så sent som i somras byttes bolagsnamnet till Metabolic Nordic. Under våren dessförinnan hade bolaget upprättat kontrollbalansräkning. Aktien som vid börsintroduktionen noterades till 4 kronor står i dag i 8 öre.

Lösningen på krisen blir ett omvänt förvärv av norska Dr Vitos som är ett onlineföretag för viktminskning och diabeteskontroll. På Dr Vitos svenska hemsida erbjuds läkemedlet Ozempic, som är ett diabetesläkemedel, för viktminskning.

Att en läkare skriver ut ett läkemedel för en sjukdom som läkemedlet inte är ämnat för kallas off label-förskrivning. Denna verksamhet har i fallet Ozempic kritiserats eftersom det råder brist på läkemedlet. På den svenska hemsidan står även att man kan få receptet levererat till vilket EU-land som helst.

Det omvända förvärvet innebär att att Metabolic Nordic köper Dr Vitos med nyemitterade aktier som betalning, vilket i sin tur innebär att de norska ägarna blir ägare av 95 procent av Metabolic Nordic och även kommer i åtnjutande av börsplatsen på First North i Stockholm.

Efter en utmanande tid där vi arbetat hårt med sökandet efter alternativ för att rädda verksamheten kan vi nu presentera en lösning som gör att Metabolic Nordic kan fortsätta med ett ökat fokus även på medicinsk viktminskning. Marknaden växer och jag ser en stor potential genom att vi inkluderar Dr Vitos framgent”, skriver Anders Gran, styrelseordförande i Metabolic Nordic, i ett pressmeddelande.

Rapidus fick tag på Metabolic Nordics tillförordnade vd, Marcus Lindskog, i ett mycket kort telefonsamtal.

– Affären är villkorad av att Metabolic Nordics ägare godkänner den på en extra bolagsstämma. Vi har inte kallat till stämman ännu, men räknar med att den bör ske inom en månad, säger han.

Affären är även villkorad av att Nasdaq godkänner bolaget för fortsatt notering.

Gunnar Wrede

Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad