onsdag 2 oktober 2024

inloggad som

LMK investerar i fjällen

|  
|  

Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

Säljare av Lapland Resorts, uppdelat på ett fastighetsbolag och ett driftsbolag, är konkursboet efter det tidigare ägarbolaget Visionalis som i sig var ett av LMK Industris innehav. Anders Månsson säger att Lapland Resorts inte var någon del av anledningen till konkursen.

– Det här är bolag som går fint.

Lapland Resorts driver fjällanläggningarna Björkliden Fjällby och Riksgränsen samt Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkko. Anders Månsson säger att området låg LMK:s grundare Mikael Karlsson varmt om hjärtat. Att LMK Industri nu tar över ska inte innebära några drastiska förändringar i verksamheten.

– Det här är verkligen en investering med hjärtat. Det finns en historik, men vi har inte varit aktiva tidigare på det sättet som vi kommer att vara nu som helägare.

Är det mest hjärta eller business?

– Det är både och. Det är en unik plats som vi vill förvalta miljömässigt och kulturell hållbart. Men vi ska också driva detta ekonomiskt hållbart, det är ingen filantropisk investering.

LMK Industri investerar i ”forsknings- och tekniknära bolag” men därutöver också ”inom turism och upplevelseindustrin”. I den senare kategorin äger bolaget också ett hotell i Stockholm.

LMK Industri ägs av stiftelsen LMK som förvaltar arvet efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren. Mikael Karlsson gick bort 2005 och stiftelsen förvaltar åtminstone delar av den köpeskilling på över 2 miljarder kronor som tillföll hans fru Therese Karlsson när Canon köpte Axis 2015.

Ola Nilsson

Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.