torsdag 19 september 2024

inloggad som

Malmös nya startup-program för spelutvecklare drar igång

|  ,
|  

I dag startar den första omgången av Haven, Malmös nya startup-program för spelutvecklare. Rapidus har listan på de sex utvalda bolagen.

Bakom Haven står klusterorganisationen Game Habitat tillsammans med inkubatorn Minc. Programmet består bland annat av en serie workshops hos Game Habitat tillsammans med affärsrådgivning och rabatterade kontorsplatser på Minc.

De sex nystartade spelutvecklingsbolagen i den första omgången har valts ut baserat fyra kriterier: Kommersiell- respektive konstnärlig potential, ambitionsnivå och mångfaldsrepresentation. 

Jesper Krogh Kristiansen, affärsutvecklare på Game Habitat, menar att jämställdhet är en utmaning i spelbranschen.

– Tre av grundarteamen har icke-manliga medlemmar. Det var målet vi satte och det är vi nöjda att vi nådde, även om vi gärna vill höja målet framöver. Det är viktigt att skapa förebilder för framtiden.

Den första omgången av Haven-programmet avslutas i december och en andra omgång är tänkt att dra igång efter årsskiftet. Bolagen kommer från Malmöregionen, vilket har att göra med att Minc ägs av Malmö stad och finansieras av lokala skattemedel.

Ett flertal av de deltagande bolagen är grundade av utvecklare med bakgrund från några av branschens stora aktörer, som Massive Entertainment, Tarsier, Warner och Epic Games.

Bolagen i programmet får individuellt utformade målsättningar.

– Spelutveckling tar tid. Vi tänker stämma av om ett och sedan två år för att se hur det går för bolagen. Det vi vill är ju att ge dem en knuff i rätt riktning.

De sex utvalda spelbolagen i den första omgången av Haven är:

Blackdoor

Lundabaserad studio där de båda grundarna har bakgrund från Massive Entertainment, Tarsier och IOI. Första projektet är ett gotiskt skräckspel som utspelas i ett spökhus.

Dead Astronauts

Malmö-bolag. De fyra grundarna har jobbat för studios som Massive Entertainment, Warner Bros och Epic Games. Fokus inom öppna spelvärldar.

Folded Fox

Malmö-studio grundad 2023 med inriktning på premiumindie-spel. 

Odd Dreams Digital

Malmö-bolag som för närvarande utvecklar sitt första spel “Everything Is Crab”.

Svargames

Grundat 2023 av två bröder. Första spelet ”Forestygian” finns som demo på spelplattformen Steam.

Revolver Mousetrap

Enpersons-studio grundad 2024.

Ola Nilsson

I dag startar den första omgången av Haven, Malmös nya startup-program för spelutvecklare. Rapidus har listan på de sex utvalda bolagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad