fredag 27 september 2024

inloggad som

Efter miljardförsäljningen: Det ska Bergendahls göra med pengarna

|  
|  

Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.

Familjeföretaget Bergendahls har varit synonymt med Citygross i många år. Men nu överger alltså den familjeägda koncernen dagligvaruhandeln. Axfoods tillträde väntas ske tidigast den 1 september i år.

I och med försäljningen får Bergendahls strax över 4 mdr i kassan. Koncernen ska fortsätta med retailverksamheten som inkluderar de butikskedjorna Eko, Glitter och Granit som tillsammans omsätter 3,5 mdr. Samtidigt ska Bergendahls bygga ut sitt family office med placeringsverksamhet.

– Först och främst ska vi få in köpeskillingen, men vi ser att framförallt Eko har stor expansionspotential. Vi är intresserade av rörelsedrivande bolag, men vi har inga konkreta förvärv på gång, säger Bergendahls vd Lars Ljungälv till Rapidus.

Eko är en lågprisvarukedja vars butiker tillsammans omsätter cirka 1,5 mdr.

Gällande placeringsverksamheten är de största innehaven i portföljen i dag i SLP, Doxa och vinproducenten och importören Viva Wine. Enligt ägardatabasen Holdings har Bergendahl har en bred aktieportfölj med ett totalt marknadsvärde på 770 Mkr.

– Vi har lite olika typer av bolag och aktieplaceringar och tittar aktivt på vad vi kan hitta som kan vara intressant för framtiden. Vi kommer att utöka placeringsverksamheten, men planen är absolut inte att lämna retail, säger Lars Ljungälv.

City Gross har 42 butiker och 2.800 medarbetare i södra och mellersta Sverige. Kedjan omsatte 9,1 miljarder kronor under den senaste tolvmånadersperioden till och med april i år.

Axfood är Sveriges största börsnoterade bolag inom dagligvaruhandeln. Majoritetsägare i Axfood är affärskvinnan Antonia Ax:son Johnson, genom det familjeägda bolaget Ax:son Johnson Antonia fam & company.

Martin Linderoth

Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Enorama överger nikotintuggummin

    Malmöbolaget Enorama Pharma startades ursprungligen kring utveckling av medicinskt nikotintuggummi. Nu vill bolaget sälja den verksamheten och helt inrikta sig på något annat.

  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Återbruksbolaget lämnar Staffanstorp

    Godsinlösen Nordic, GIAB, visar fortsatt röda siffror. Nu lämnar bolaget Staffanstorp och en lager- och logistikenhet i Stockholm har sagts upp. Inom kort behövs en ny kapitalinjektion.

  • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

    USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

  • Ny vd för Malmö Citysamverkan

    Eva Loubani blir ny vd i Malmö Citysamverkan i mitten av juli. Hon kommer närmast från bemanningsjätten Randstad och utlovar nya samverkansmodeller.

  • Pej blickar utanför Skandinavien

    Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen, med sin niosiffriga omsättning i Sverige, leder med marginal vilket får utmanarna att blicka utomlands.

  • Tufft år för poolförsäljaren

    Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.

  • Gängkriminalitet dämpar exporten

    Skjutningar och koranbränningar börjar få en negativ påverkan på svensk export. Det framgår av en undersökning av Exportkreditnämnden gjort.

  • Ljus i tunneln för prylkedjan

    Kjell Group, Kjell & Companys ägarbolag med huvudkontor i Malmö, rusade på rapporten för tredje kvartalet. Vd Andreas Rylander beskriver dock dagens konsumtionsmarknad som ”ganska tuff”.

  • Uppvärmda kläder attraherar skånska profiler

    Bergendahls koncernchef Lars Ljungälv, Victoria Parks tidigare vd Peter Strand och Stockforsa Invests L-G Håkansson är några av de näringslivsprofiler […]