fredag 22 november 2024

inloggad som

Lagändring öppnar för skånsk syrsfärs

|  
|  

En ny lagändring öppnar för det nybildade bolaget Eat:em att starta Skånes första syrsfarm för livsmedelsproduktion. Ett samarbete med det skånska bageriet Olof Viktors har redan inletts. Den första syrsbaserade produkten är planerad att släppas inom kort.

– Nu håller vi på och ska anlägga en farm i Malmö där vi ska odla syrsor, som vi ska mala ner till ett mjöl, säger Aron Tendler, vd och medgrundare till Eat:em.

Syrsfarmen ska bli ett av bolagets två ben. Det andra är att tillverka produkter, till en början på inköpt syrsmjöl. Först ut är knäckebrödet.

– Nu ska vi till Ystad och provbaka knäckebröd med Olof Viktors, säger han.

Samarbetet med det skånska bageriet blir också bolagets första produkt. Så sent som den 18 januari i år kom en ny svensk lagtolkning som innebär att den process som krävs för att tillverka syrsfärs blir godkänd.

Än så länge finansieras bolaget av de fem medgrundarna. För syrsfarmen söker de i nuläget extern finansiering från bland annat Vinnova och SLU. De färdiga livsmedelsprodukterna som ska släppas under året hoppas de kunna finansiera med riskkapital.

Märker ni av ett intresse från investerare?

– Ja väldigt mycket. Intresset har, utan att överdriva, tiodubblats sedan 2018, säger Aron Tendler.

Övriga medgrundare som även jobbar i bolaget är Nils Åström, Hanna Stjernvall, Fredrik Carlsson och Mantas Liekis.

Mette Carlbom

En ny lagändring öppnar för det nybildade bolaget Eat:em att starta Skånes första syrsfarm för livsmedelsproduktion. Ett samarbete med det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.