fredag 13 september 2024

inloggad som

Lagändring öppnar för skånsk syrsfärs

|  
|  

En ny lagändring öppnar för det nybildade bolaget Eat:em att starta Skånes första syrsfarm för livsmedelsproduktion. Ett samarbete med det skånska bageriet Olof Viktors har redan inletts. Den första syrsbaserade produkten är planerad att släppas inom kort.

– Nu håller vi på och ska anlägga en farm i Malmö där vi ska odla syrsor, som vi ska mala ner till ett mjöl, säger Aron Tendler, vd och medgrundare till Eat:em.

Syrsfarmen ska bli ett av bolagets två ben. Det andra är att tillverka produkter, till en början på inköpt syrsmjöl. Först ut är knäckebrödet.

– Nu ska vi till Ystad och provbaka knäckebröd med Olof Viktors, säger han.

Samarbetet med det skånska bageriet blir också bolagets första produkt. Så sent som den 18 januari i år kom en ny svensk lagtolkning som innebär att den process som krävs för att tillverka syrsfärs blir godkänd.

Än så länge finansieras bolaget av de fem medgrundarna. För syrsfarmen söker de i nuläget extern finansiering från bland annat Vinnova och SLU. De färdiga livsmedelsprodukterna som ska släppas under året hoppas de kunna finansiera med riskkapital.

Märker ni av ett intresse från investerare?

– Ja väldigt mycket. Intresset har, utan att överdriva, tiodubblats sedan 2018, säger Aron Tendler.

Övriga medgrundare som även jobbar i bolaget är Nils Åström, Hanna Stjernvall, Fredrik Carlsson och Mantas Liekis.

Mette Carlbom

En ny lagändring öppnar för det nybildade bolaget Eat:em att starta Skånes första syrsfarm för livsmedelsproduktion. Ett samarbete med det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.

  • Pommes ska lyfta Lundabolag

    En global kanadensisk koncern investerar cirka 10 miljoner kronor i Opticept och blir därmed en av de största ägarna i Lundabolaget. Företagen ska tillsammans lansera produktionslinjer för tillverkning av pommes frites.

  • Han vill bekämpa diabetes med broccoli

    Broccoli är bra mot diabetes. Det har en Lundaprofessor upptäckt, som med hjälp av norska pengar vill sälja kapslar med frystorkade broccoligroddar och mineralen krom.

  • “Odlat kött ska bli billigare än kor”

    Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.