måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Lagändring öppnar för skånsk syrsfärs

|  
|  

En ny lagändring öppnar för det nybildade bolaget Eat:em att starta Skånes första syrsfarm för livsmedelsproduktion. Ett samarbete med det skånska bageriet Olof Viktors har redan inletts. Den första syrsbaserade produkten är planerad att släppas inom kort.

– Nu håller vi på och ska anlägga en farm i Malmö där vi ska odla syrsor, som vi ska mala ner till ett mjöl, säger Aron Tendler, vd och medgrundare till Eat:em.

Syrsfarmen ska bli ett av bolagets två ben. Det andra är att tillverka produkter, till en början på inköpt syrsmjöl. Först ut är knäckebrödet.

– Nu ska vi till Ystad och provbaka knäckebröd med Olof Viktors, säger han.

Samarbetet med det skånska bageriet blir också bolagets första produkt. Så sent som den 18 januari i år kom en ny svensk lagtolkning som innebär att den process som krävs för att tillverka syrsfärs blir godkänd.

Än så länge finansieras bolaget av de fem medgrundarna. För syrsfarmen söker de i nuläget extern finansiering från bland annat Vinnova och SLU. De färdiga livsmedelsprodukterna som ska släppas under året hoppas de kunna finansiera med riskkapital.

Märker ni av ett intresse från investerare?

– Ja väldigt mycket. Intresset har, utan att överdriva, tiodubblats sedan 2018, säger Aron Tendler.

Övriga medgrundare som även jobbar i bolaget är Nils Åström, Hanna Stjernvall, Fredrik Carlsson och Mantas Liekis.

Mette Carlbom

En ny lagändring öppnar för det nybildade bolaget Eat:em att starta Skånes första syrsfarm för livsmedelsproduktion. Ett samarbete med det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Minut för Minut

    Referat av Mette Carlbom Uppslutningen var stor när Rapidus på torsdagen för tjugoandra året i rad korade Årets Rapidusföretag som […]