onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Ny dryck av avokadokärnor på väg

|  
|  

Malmöbolaget Simply No Waste har sedan sin första produktlansering i våras etablerat sig på 28 restauranger. Nu gör bolaget sig redo att lansera sin andra produkt baserad på extrakt från avokadokärnor.

Simply No Waste samlar in avokadokärnor från restauranger och caféer för att utvinna näringsextrakt och sedan sälja tillbaka en produkt till restaurangerna. I nuläget har bolaget 28 kunder i Malmö, Helsingborg och Köpenhamn. I somras lanserades bolagets första dryck och om ett par veckor kommer bolagets andra produkt, en kolsyrad dryck riktad mot restauranger.

– Om två till tre veckor ska vi lansera nästa produkt, det blir en kolsyrad avokadodryck till restauranger, säger vd:n Arash Sabet, som grundat bolaget tillsammans med Tina Johnsson Sabet.

Han betonar att bolagets fokus i första hand inte är att utveckla drycker, utan snarare ett livsmedelsteknikbolag. Idén är att använda restprodukter från mat- och jordbruksindustrin till nya förädlade produkter i en cirkulär modell, men det behöver inte uteslutande vara drycker.

– Vi hade ett spansk dryckesföretag som kontaktade oss, men vi vill inte binda upp oss till att enbart jobba med drycker, vilket det skulle innebära, säger Arash Sabet.

Bolaget har dock planer för ytterligare en vätskebaserad produkt, som ska komma under nästa vår och riktas mot nya branscher.

– Vårt första mål är resehandeln och att sälja på flygplatser i Europa, det andra är att sälja på apotek, säger han.

I dag jobbar åtta personer i bolaget, som sitter på Minc i Malmö och även får stöd av Krinova i Kristianstad. Själva utvinningen görs i samarbete med avdelningen för livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

Mette Carlbom

Malmöbolaget Simply No Waste har sedan sin första produktlansering i våras etablerat sig på 28 restauranger. Nu gör bolaget sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.