onsdag 15 januari 2025

inloggad som

Foodhills blomstrar efter Findus nedläggning

Foodhills Fastighet är bolaget som tog över kvarteret med Findus övergivna lokaler i Bjuv efter att jätten flyttat sitt huvudkontor och varslat 450 personer. I dag är över 65 procent av lokalytorna uthyrda till företag som snart totalt kommer att sysselsätta mer än 2.000 personer. 

– Findus tog med sig allt, de lämnade inget kvar i lokalerna, så vi har jobbat hårt för att kunna erbjuda all den infrastruktur som behövs för att locka entreprenörer till ett livsmedelskluster. Vi har till exempel uppgraderat vårt biodynamiska reningsverk, som nu renar vattnet till över 90 procent. Det är alltså renare när det lämnar oss än när det kommer in, så vattenkvaliteten i Vege å blir betydligt bättre efter att vi släppt ut vårt renade vatten, säger Foodhills Fastighets vd Mikael Halling till Rapidus. 

Just nu bygger man i området dessutom nya lokaler till matkasse-jätten HelloFresh, som ska gå från sina nuvarande 7.000 kvadratmeter till 27.400. Företaget investerar över 300 miljoner kronor i bygget av de nya lokalerna och har ett uttalat mål om att inom några år dubbla antalet anställda från dagens 500 personer. 

Även den mer traditionella livsmedelsproducenten Foodhills AB växer. Bolaget har skakat liv i Findus nedlagda ärtodlingar och ska i år producera 15.000 ton. Nu samarbetar Foodhills dessutom med startupen GroPro, som utvecklar proteinmjöl av Foodhills ärtor. 

– Vi försöker få detta att funka igen och börjar med fokusera helt ärtodlingarna. Vi växer jättefort och har tiodubblat produktionen på fem år. Samarbetet med GroPro är mer långsiktigt, för oss är det ett sätt att riskminimera om vi  kan sälja även de torra ärtorna, säger Foodhills vd Karl Vilhelm Beckman. 

Foodhills Fastigheter huserar även uppstartsbolag som Lundabaserade prebiotika-utvecklaren Carbiotix och Cerealiq.

– Vi har ett nära samarbete med företagen och bearbetar idéerna tillsammans innan vi tar in dem. Vi vill satsa långsiktigt så att vi kan få ut det maximala ur ytorna och anläggningarna, säger Mikael Halling. 

Precis som vid förvandlingen av Astra Zeneca till Medicon Village i Lund ligger Peab-bröderna Paulsson bakom Foodhills Fastighet.

Emiliano Strauss

Foodhills Fastighet är bolaget som tog över kvarteret med Findus övergivna lokaler i Bjuv efter att jätten flyttat sitt huvudkontor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.