onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Största nyemissionen för Spiideo

|  
|  

Videoanalysföretaget Spiideo, Årets Rapidusföretag 2020, genomför sin största nyemission hittills för att fortsätta den snabba tillväxten. De befintliga ägarna, bland andra LMK, Roosgruppen, Måns Hultmans bolag Tassaka Invest och ordföranden Örjan Johansson, skjuter till totalt 60 miljoner kronor.

– Vi gjorde en stor och snabb runda för att hålla uppe tillväxten. I fjol fördubblades nästan de återkommande intäkterna och med tillväxt kommer kostnader. Egentligen skulle vi kunna klara oss på det här tillskottet tills vi har svarta siffror, men marknaden är för stor för att låta bli att satsa på tillväxt i stället, säger Örjan Johansson.

Han räknar med att nyemissionen ska täcka driften under åtminstone 2022. Enligt Spiideos beräkningar finns det omkring fem miljoner idrottsarenor i världen som kan utrustas med kameror, styrda av den mjukvara för inspelning, analys och statistik som Spiideo utvecklar. Hittills har mellan 20.000 och 30.000 av dessa installerat videoutrustning.

– Det är en bråkdel av en procent av marknaden som vi har nått hittills, den är nästan oändlig och växer så snabbt i sig att det inte är något problem att våra relativt få konkurrenter också växer, säger Örjan Johansson.

Spiideos mjukvara består av Spiideo Perform som spelar in träningar och matcher så att klubbarna kan studera dem i detalj och Spiideo Play som automatiskt kan streama matcher. I dag finns utrustningen på nästan 2.000 arenor, enligt Örjan Johansson. USA har blivit en lika stor marknad som Europa för Malmöbolaget – men fotboll är fortsatt den största sporten.

– För oss är det naturligt att låta fotbollen gå först eftersom den är störst. Även om vi har kunder inom mellan 20 och 30 sporter så brukar vi säga att vi äger fotbollen i Nordamerika eftersom vi har avtal med alla toppligor, säger Örjan Johansson.

2020 omsatte Spiideo 48 miljoner kronor och gjorde en förlust på 26 miljoner. För 2022 är målet att passera 100 miljoner i återkommande prenumerationsintäkter.

Niclas Lindstrand

Videoanalysföretaget Spiideo, Årets Rapidusföretag 2020, genomför sin största nyemission hittills för att fortsätta den snabba tillväxten. De befintliga ägarna, bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad