måndag 16 september 2024

inloggad som

Nytt bolag lanserar skor av skräp

|  
|  

D’Bris heter bolaget som nu i veckan lanserar första uppsättningen av sina skor av återvunnen plast med sulor av gamla bildäck. Om bara några månader hoppas de ha nästa uppsättning klar. 

– Jag tycker att de är väldigt sköna. De är gjorda av ett kanvasmaterial som är gjort av 100 procent återvunnen plast och en tiondel av plasten kommer från havet, säger D’Bris Magnus Ekermann. 

Han grundade bolaget tillsammans med surfarkollegan Joseph Newcombe. Duon har hittills finansierat verksamheten, som de driver på sin fritid, med hjälp av en Kickstarter-kampanj. De fick in omkring 30.000 euro för att finansiera utvecklingen av deras första skomodell. 

Första uppsättningen består av cirka 500 par varav hälften ska gå till personerna som satsade på Kickstarter. Grundarduon ser det som en testlansering och hoppas sälja slut snabbt för att kunna producera minst det dubbla till våren. Lanseringen sker nu i USA, Australien och Europa. 

– Vår plan är att rikta in oss på surfmarknaden till att börja med. Surfare är rätt miljömedvetna, man upplever ju direkt klimatförändringarna till havs och stöter på all plast som finns därute, säger Magnus Ekermann. 

Han bor själv i Köpenhamn och hans medgrundare har sin bas i Kalifornien. Bolaget är dock registrerat i Malmö och skorna produceras i Spanien. 

Emiliano Strauss

D’Bris heter bolaget som nu i veckan lanserar första uppsättningen av sina skor av återvunnen plast med sulor av gamla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt. 

  • ”Vi gör kalkylerad förlust”

    Hållbarhetsföretaget Position Green är med kraftig tillväxt en av Malmös startupstjärnor. Men vd och grundare Daniel Gadd väljer bort vinst för att investera för framtiden. Här är siffrorna.