onsdag 26 juni 2024

inloggad som

Antibiotikasubstitut från Lund får ISO-certifiering

|  
|  

Gedea Biotech har certifierats enligt ISO för medicintekniska produkter. Så närmar sig bolaget en CE-märkning för sin antibiotikafria behandling av bakteriell vaginos.

Gedea avslutade nyligen sin första studie med vaginaltabletterna och fick enligt vd Annette Säfholm mycket lovande resultat – behandlingen ska vara minst lika effektiv som antibiotika. Bolaget tilldelades dessutom tre miljoner euro i EU-bidrag för att genomföra en större klinisk studie i samarbete norska Link Medical Research och Nottingham University Hospital.

Den aktuella certifieringen omfattar utveckling, marknadsföring, design, distribution och produktion av vaginaltabletterna. Det är en förutsättning för att sedan kunna få en CE-märkning inför en marknadsintroduktion av produkten.

– Vi kommer fylla på kassan ytterligare för att genomföra studien. EU-bidraget kräver medfinansiering och ungefär hälften har vi tagit in från befintliga ägare. Resterande tar vi in nu under våren, vi diskuterar med nya investerare om tio miljoner. Vi räknar med att ha CE-märkningen i slutet av detta året eller början på nästa och en marknadslansering under nästa år, säger Annette Säfholm till Rapidus.

Emiliano Strauss

Gedea Biotech har certifierats enligt ISO för medicintekniska produkter. Så närmar sig bolaget en CE-märkning för sin antibiotikafria behandling av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.