onsdag 22 maj 2024

inloggad som

Skånes universitetssjukhus med i Cantargias fas IIa-studie

Börsnoterade Cantargia ska genomföra en del av sin planerade kliniska fas IIa-studie vid Skånes universitetssjukhus, uppger vd Göran Forsberg för Rapidus. Studien beräknas starta i slutet av året och ska inkludera över 80 cancerpatienter på ett 20-tal sjukhus i Västeuropa.

Pågående fas I-studie, som främst är inriktad på läkemedelskandidaten CAN04:s säkerhetsprofil, omfattar cirka 20 patienter med en viss typ av långt gången lungcancer, tjocktarmscancer eller bukspottkörtelcancer. Effekten av läkemedelskandidaten CAN04, både som enda terapi och som kombinationsterapi, ska undersökas i den kommande fas IIa-studien.

– Vår ambition är att köra fas IIa-studien på fler svenska sjukhus. En skillnad jämfört med fas I är att patienterna kommer att befinna sig i tidigare sjukdomsstadier och därmed ha större chans att svara på behandlingen, säger Göran Forsberg.

Cantargias antikropp CAN04 har dubbel verkningsmekanism: den både hindrar tumörtillväxt och aktiverar det egna immunsystemet.

Göran Forsberg uppger för Rapidus att fas I-studien hittills visat bra resultat.

– Läkemedelskandidaten har god säkerhet och ger effekt på biomarkörer med betydelse för verkningsmekanismen samt sjukdomsutvecklingen, säger Göran Forsberg

Cantargia grundades 2009 i Lund och sysselsätter sju personer samt en handfull konsulter.

Elisabet Ottosson

Börsnoterade Cantargia ska genomföra en del av sin planerade kliniska fas IIa-studie vid Skånes universitetssjukhus, uppger vd Göran Forsberg för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.