tisdag 30 april 2024

inloggad som

Färskt riskkapitalbolag ska investera över 750 miljoner

Tillsammans med Lars Österberg, tidigare partner på Triton och danska Axcel, är Malmöadvokaten Anders Steen i full färd med att samla in över 750 miljoner kronor till ett nytt riskkapitalbolag. Målet är att gå in som majoritetsägare i ett dussin onoterade företag i Sverige och Finland.

Anders Steen lämnar Malmöbyrån Moll Wendén, där han arbetat som advokat och rådgivare i företagsaffärer i 18 år. Han kommer ansvara för verksamheten i södra Sverige för riskkapitalbolaget, som går under arbetsnamnet APG Invest. Medgrundaren Lars Österberg är baserad i Stockholm och duon siktar också på att anställa en person i Finland.

anders_steen– Det beror på att hälften av de privatinvesterare som gått med är från Finland, säger Anders Steen till Rapidus.

Grundarna bearbetar även institutionella aktörer för att få in mellan 750 miljoner och 1 miljard kronor i två omgångar under 2017. Enligt Anders Steen är de på god väg.

– Vi följer planen och räknar med att stänga första omgången under första kvartalet, säger han.

APG Invest ska gå in i onoterade, mindre bolag värderade till mellan 50 och 200 miljoner kronor och köpa på sig en majoritetspost. Alla branscher utom fastigheter kan komma i fråga, uppger Anders Steen, men företagen ska ha en bevisad affärsidé och helst positiva kassaflöden. Därmed diskvalificeras förhoppningsbolag som ännu inte fått några intäkter.

– I det segment vi siktar på är säljarnas förväntningar fortfarande rimliga, även om vissa sneglar på de höga värderingarna på börsen. Vi för diskussioner med två potentiella portföljbolag och jag tror vi gör första investeringen under 2017, säger Anders Steen.

Samtidigt som Anders Steen lämnar Moll Wendén slutar även den tidigare delägaren Thomas Moll. Sedan årsskiftet arbetar han som konsult hos konkurrenten Trågårdh Advokatbyrå i Malmö, som nyligen gått samman med Glimstedt i Lund.

– Jag bestämde mig för att sluta som delägare vid årsskiftet för att få en friare roll som konsult och har valt att gå till Trägårdh advokatbyrå som är inne i en spännande expansiv period, säger Thomas Moll till Rapidus.

På Moll Wendén blir Thomas Ogard ny delägare.

Erik Olausson
Emily Binks

Tillsammans med Lars Österberg, tidigare partner på Triton och danska Axcel, är Malmöadvokaten Anders Steen i full färd med att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.