tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Enza Biotechs ägare skjuter till nytt kapital

Ebbe Krook, Helsingborgsbaserad affärsängel, och Torbjörn Seifert, före detta vd på fastighetsbolaget Asticus, stoppar tillsammans in ytterligare två miljoner kronor i Lundabolaget Enza Biotech.

Ebbe Krook och Torbjörn Seifert är delägare i bolaget sedan ett år tillbaka, då de genom en nyemission investerade samma belopp som de nu tillför.

Maria Andersson– Det här är ett bevis på att vi uppfyllt de mål som vi kommit överens om, säger Enza Biotechs vd Maria Andersson till Rapidus.

Enza Biotech utvecklar en grön och biobaserad tensid, som i första hand är tänkt att användas vid formulering av kosmetika, hud- och hårvårdsprodukter och tvättmedel. Tensiden har även en potential att ersätta de instabila polysorbater, ett slags hjälpämne, som i dag återfinns i många läkemedel. Enligt Maria Andersson bildar polysorbater fria radikaler som påverkar produktstabiliteten, medan Enza Biotechs tensid är fri från sådana föroreningar.

Enza Biotech är på jakt efter en stor partner som de kan sälja sin teknologi till, men behöver ytterligare tid på sig för att utveckla tekniken innan den helt kan kommersialiseras.

– Kapitaltillskottet  kommer huvudsakligen gå till fortsatt utveckling av teknologin, samt till att visa upp oss på marknaden, säger Maria Andersson.

Som ett led i denna strategi deltar de i mässan In-Cosmetics i mitten av april, som anses vara en av världens största mässor för underleverantörer av kosmetikaingredienser.

Enza Biotechs största ägare är grundarna Stefan Ulvenlund och Maria Andersson samt forskarägda Intenz Bioscience.

Magnus Erlandsson

Ebbe Krook, Helsingborgsbaserad affärsängel, och Torbjörn Seifert, före detta vd på fastighetsbolaget Asticus, stoppar tillsammans in ytterligare två miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.