torsdag 25 april 2024

inloggad som

Enza Biotechs ägare skjuter till nytt kapital

Ebbe Krook, Helsingborgsbaserad affärsängel, och Torbjörn Seifert, före detta vd på fastighetsbolaget Asticus, stoppar tillsammans in ytterligare två miljoner kronor i Lundabolaget Enza Biotech.

Ebbe Krook och Torbjörn Seifert är delägare i bolaget sedan ett år tillbaka, då de genom en nyemission investerade samma belopp som de nu tillför.

Maria Andersson– Det här är ett bevis på att vi uppfyllt de mål som vi kommit överens om, säger Enza Biotechs vd Maria Andersson till Rapidus.

Enza Biotech utvecklar en grön och biobaserad tensid, som i första hand är tänkt att användas vid formulering av kosmetika, hud- och hårvårdsprodukter och tvättmedel. Tensiden har även en potential att ersätta de instabila polysorbater, ett slags hjälpämne, som i dag återfinns i många läkemedel. Enligt Maria Andersson bildar polysorbater fria radikaler som påverkar produktstabiliteten, medan Enza Biotechs tensid är fri från sådana föroreningar.

Enza Biotech är på jakt efter en stor partner som de kan sälja sin teknologi till, men behöver ytterligare tid på sig för att utveckla tekniken innan den helt kan kommersialiseras.

– Kapitaltillskottet  kommer huvudsakligen gå till fortsatt utveckling av teknologin, samt till att visa upp oss på marknaden, säger Maria Andersson.

Som ett led i denna strategi deltar de i mässan In-Cosmetics i mitten av april, som anses vara en av världens största mässor för underleverantörer av kosmetikaingredienser.

Enza Biotechs största ägare är grundarna Stefan Ulvenlund och Maria Andersson samt forskarägda Intenz Bioscience.

Magnus Erlandsson

Ebbe Krook, Helsingborgsbaserad affärsängel, och Torbjörn Seifert, före detta vd på fastighetsbolaget Asticus, stoppar tillsammans in ytterligare två miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.