måndag 20 maj 2024

inloggad som

Lagändring öppnar finska marknaden för cTraps skyddsduk

Lundabolaget cTrap ökar omsättningen och expanderar distributionen till Finland. Nästa steg är etablering på den amerikanska marknaden.

Bolagets duk absorberar farliga ämnen från fuktskadade byggmaterial i hus och lägenheter. Tekniken har utvecklats av grundaren, professor Lennart Larsson vid institutionen för laboratoriemedicin vid Lunds universitet.

I år har cTraps omsättning mer än fördubblats till två miljoner kronor. Bakom ökningen ligger fler kunder och större användning på den svenska marknaden. Bland annat använder Göteborgs stad duken för installation på skolor.

Johan_Mattsson– Byggbranschen är försiktig men nu har vi fått ett förtroendegenombrott, vilket kommer synas i försäljningen även nästa år, säger cTraps vd Johan Mattsson till Rapidus.

Under 2015 har försäljningen även tagit fart i Danmark och Finland. I Danmark är slutkunderna ofta privatpersoner som vill skydda sin lägenhet från cigarettrök. I Finland pågår stora renoveringar av skolor, bland annat i Helsingfors.

– Marknaden i Finland är minst lika stor som i Sverige, de har stora bekymmer med offentliga lokaler. Nu är en lagändring på gång som gör att miljöfarliga material blir förbjudna när man renoverar, så vi förväntar oss att växa ytterligare där, säger Johan Mattsson.

I början av nästa år ska cTrap även presentera sin produkt för den amerikanska marknaden på en stor byggmässa i Florida och bolaget är nu i färd med att hitta en amerikansk distributör. LU Innovation System är delägare i cTrap, som även fått visst bidrag från Vinnova. Men i övrigt lever bolaget på egna pengar. Vd Johan Mattsson är hittills den enda anställda, men får snart sällskap av en säljare.

Olof Peterson

Lundabolaget cTrap ökar omsättningen och expanderar distributionen till Finland. Nästa steg är etablering på den amerikanska marknaden. Bolagets duk absorberar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.