fredag 10 maj 2024

inloggad som

Lagändring öppnar finska marknaden för cTraps skyddsduk

Lundabolaget cTrap ökar omsättningen och expanderar distributionen till Finland. Nästa steg är etablering på den amerikanska marknaden.

Bolagets duk absorberar farliga ämnen från fuktskadade byggmaterial i hus och lägenheter. Tekniken har utvecklats av grundaren, professor Lennart Larsson vid institutionen för laboratoriemedicin vid Lunds universitet.

I år har cTraps omsättning mer än fördubblats till två miljoner kronor. Bakom ökningen ligger fler kunder och större användning på den svenska marknaden. Bland annat använder Göteborgs stad duken för installation på skolor.

Johan_Mattsson– Byggbranschen är försiktig men nu har vi fått ett förtroendegenombrott, vilket kommer synas i försäljningen även nästa år, säger cTraps vd Johan Mattsson till Rapidus.

Under 2015 har försäljningen även tagit fart i Danmark och Finland. I Danmark är slutkunderna ofta privatpersoner som vill skydda sin lägenhet från cigarettrök. I Finland pågår stora renoveringar av skolor, bland annat i Helsingfors.

– Marknaden i Finland är minst lika stor som i Sverige, de har stora bekymmer med offentliga lokaler. Nu är en lagändring på gång som gör att miljöfarliga material blir förbjudna när man renoverar, så vi förväntar oss att växa ytterligare där, säger Johan Mattsson.

I början av nästa år ska cTrap även presentera sin produkt för den amerikanska marknaden på en stor byggmässa i Florida och bolaget är nu i färd med att hitta en amerikansk distributör. LU Innovation System är delägare i cTrap, som även fått visst bidrag från Vinnova. Men i övrigt lever bolaget på egna pengar. Vd Johan Mattsson är hittills den enda anställda, men får snart sällskap av en säljare.

Olof Peterson

Lundabolaget cTrap ökar omsättningen och expanderar distributionen till Finland. Nästa steg är etablering på den amerikanska marknaden. Bolagets duk absorberar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen