lördag 7 september 2024

inloggad som

Nyfinansierat Lundabolag i tysk hjärtstudie

Medicinteknikbolaget Cross Technology Solutions i Lund tar in 3,8 miljoner kronor i nyemission. Bland investerarna finns bland andra investmentbolaget Dendera Holding samt affärsänglarna Per-Ola Ovin, Per Erlandsson och Jesper Jelmteg.

Emissionen ska dels finansiera fortsatta tester på patienter som genomgått en hjärtinfarkt vid kranskärlskliniken på SUS i Malmö och Lund, dels finansiera en liknande studie vid hjärtcentrum i Berlin som ska startas upp under året.

– Uppstarten i Berlin plus ökat intresse på marknaden gör att vi måste bredda vår resursbas inom flera områden, till exempel teknik, försäljning och partnerskapande, säger styrelseordförande Thomas Wiklund.

Cross Technology Solutions grundades 2004 och har utvecklat mjukvaran LifePod för distanskommunikation mellan patient och sjukvård. LifePod är molnbaserad och riktar sig till sjukhus som i realtid vill följa patienterna på distans och hur kritisk deras tillstånd är. Systemet är tänkt att ändra den administrativa hanteringen från kalenderstyrd till mer behovsstyrd vård.

Förutom studier i Tyskland kommer bolaget att fortsätta sina befintliga tester vid SUS, som kompletteras med tester vid universitetssjukhuset i Umeå och Karolinska Institutet. Men trots flertalet intressenter har bolaget ännu inte landat några kundavtal, något Thomas Wiklund hoppas kommer att förändras under 2015.

– Vi måste komma igång med vår försäljning och föra en dialog med sjukhusen och regionerna så att de vågar satsa på systemet. Men det går sakta, säger han.

Cross Technology Solutions sysselsätter i dag sex anställda, men planerar under 2015 att utöka personalstyrkan till minst det dubbla.

Izabella Rosengren

Medicinteknikbolaget Cross Technology Solutions i Lund tar in 3,8 miljoner kronor i nyemission. Bland investerarna finns bland andra investmentbolaget Dendera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nytt kapital ska ta Medvasc till USA-godkännande

    Medicinteknikbolaget Medvasc söker 25 miljoner kronor i en ny runda. Siktet är fortsatt inställt på USA och pengarna ska räcka fram till ett marknadsgodkännande.

  • Ny vd ska få fart på Vibrosense

    Den senaste nyemissionen gav bara hälften av det önskade kapitalet. Men Medeonbolaget Vibrosense ger inte upp. I dagarna tillträder den nya vd:n Tarik Cengiz som ska se till att pengarna räcker för att ta bolaget i mål.

  • Ännu mer kapital till skånsk life science

    Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens
    företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Miljarder i Medeonbolagen

    Medeonbolagen, med Swedencare i spetsen, redovisar omsättningsrekord. Det får chefen för företagsparken, Ulf G Andersson, att jubla och planera för en rejäl expansion i samband med ombyggnaden av Malmös sjukhusområde.

  • Avtalen haglar in men aktiekursen faller

    Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund, med vd Erik Andersson, som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Nya tunga namn till Smiles styrelse

    Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De nya ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordförande Pia Kinhult.

  • Nytt Smile-bolag ger järnet

    Ironic Biotech utvecklar en helt ny form av lättupptagligt järn. Siktet är inställt på den lukrativa livsmedelsmarknaden och i höst öppnar bolaget en såddinvesteringsrunda för att accelerera sin processutveckling och marknadsintroduktion.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…