måndag 15 april 2024

inloggad som

Nyfinansierat Lundabolag i tysk hjärtstudie

Medicinteknikbolaget Cross Technology Solutions i Lund tar in 3,8 miljoner kronor i nyemission. Bland investerarna finns bland andra investmentbolaget Dendera Holding samt affärsänglarna Per-Ola Ovin, Per Erlandsson och Jesper Jelmteg.

Emissionen ska dels finansiera fortsatta tester på patienter som genomgått en hjärtinfarkt vid kranskärlskliniken på SUS i Malmö och Lund, dels finansiera en liknande studie vid hjärtcentrum i Berlin som ska startas upp under året.

– Uppstarten i Berlin plus ökat intresse på marknaden gör att vi måste bredda vår resursbas inom flera områden, till exempel teknik, försäljning och partnerskapande, säger styrelseordförande Thomas Wiklund.

Cross Technology Solutions grundades 2004 och har utvecklat mjukvaran LifePod för distanskommunikation mellan patient och sjukvård. LifePod är molnbaserad och riktar sig till sjukhus som i realtid vill följa patienterna på distans och hur kritisk deras tillstånd är. Systemet är tänkt att ändra den administrativa hanteringen från kalenderstyrd till mer behovsstyrd vård.

Förutom studier i Tyskland kommer bolaget att fortsätta sina befintliga tester vid SUS, som kompletteras med tester vid universitetssjukhuset i Umeå och Karolinska Institutet. Men trots flertalet intressenter har bolaget ännu inte landat några kundavtal, något Thomas Wiklund hoppas kommer att förändras under 2015.

– Vi måste komma igång med vår försäljning och föra en dialog med sjukhusen och regionerna så att de vågar satsa på systemet. Men det går sakta, säger han.

Cross Technology Solutions sysselsätter i dag sex anställda, men planerar under 2015 att utöka personalstyrkan till minst det dubbla.

Izabella Rosengren

Medicinteknikbolaget Cross Technology Solutions i Lund tar in 3,8 miljoner kronor i nyemission. Bland investerarna finns bland andra investmentbolaget Dendera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.