måndag 20 maj 2024

inloggad som

Höganäs växlar upp titanprojekt

Metallpulvertillverkaren Höganäs skalar upp ett pilotprojekt med titanpulver – inom fem år hoppas ledningen att produktionen av det dyrbara råmaterialet ska vara uppe i 200 ton per år. Parallellt satsar industrikoncernen över 20 miljoner kronor på ett nytt FoU-laboratorium på hemmaplan.

Höganäs har traditionellt jobbat med metallpulver av järn, kobolt och nickel.

Hans_soderhjelm– Titan är fortfarande ett exotiskt material på det vis att det har en hög hållfasthet, men ändå är lätt. Titan genom pulverteknologi är otroligt korrosionsbeständigt och kan man tillverka grejer i det på ett enkelt och billigt sätt kan det bli riktigt stort, säger Höganäs utvecklingschef Hans Söderhjelm till Rapidus.

Hittills har Höganäs investerat 10-15 miljoner kronor i titansatsningen. Försöken har resulterat i en metod att direktreducera materialet och produktionen har långsamt skalats upp från 100 gram om dagen till 30 kilo.

– Det är fortfarande väldigt lite, men marknaden är mycket mindre än den för järnpulver. Priset är däremot högre, ungefär 100–200 dollar kilot, säger Hans Söderhjelm.

I år räknar han med att producera ett ton, till en marknad som uppgår till ett par hundra ton.

– Vi kan egentligen göra hur mycket som helst, det är bara en fråga om hur mycket man vill investera. Om fem år kan vi vara uppe i 200 ton, men det är svårt att säga. Det ligger dock rätt i tiden att ha lätta, höghållfasta saker, säger Hans Söderhjelm.

Utmaningen ligger i att få ner kostnader för att bearbeta materialet, både för Höganäs och för slutkunden som ska använda det. Det är komplicerat att svarva, pressa och gjuta och i dag är det främst tillverkare av sportutrustning och klockor som kan kosta på sig titan, men intresse för materialet finns från medicin-, flyg- och fordonsindustri.

Pulvret lämpar sig dessutom väl för processer som 3D-utskrifter, ytterligare en ny gren i Höganäsindustrin, som Rapidus berättat om tidigare. Men också för Metal Injection Molding, MIM, en kostnadseffektiv metod där titanpulver blandas med plast för att kunna användas i en plastsprutemaskin för tillverkning av plastkomponenter.

Höganäs köptes ut från Stockholmsbörsen 2013 av Wallenbergägda Foundation Asset Management och Lindéngruppen, med Jenny Lindén Urnes i spetsen. Bolaget omsätter 7,0-7,5 miljarder kronor om året med en forsknings- och utvecklingsbudget på 220 miljoner. Under 2015 bygger Höganäs nya labb till den 120 man starka forsknings- och utvecklingspersonalen. Den nya byggnaden kommer ligga inom befintligt industriområde, bli 1.000-1.200 kvadratmeter stor och kosta runt 20-30 miljoner kronor att bygga.

Jennie Lorentsson

Metallpulvertillverkaren Höganäs skalar upp ett pilotprojekt med titanpulver – inom fem år hoppas ledningen att produktionen av det dyrbara råmaterialet ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.