onsdag 2 oktober 2024

inloggad som

Medimi blir norskt

|  
|  

Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

Rapidus skrev om Medimi så sent som i förra veckan efter att bolaget tecknat avtal med apoteksaktören Apoex samt fått in drygt 20 miljoner kronor i en nyemission. 

Medimi har utvecklat en medicinhanteringsrobot. Roboten ser till att patienten enkelt får rätt kombination av olika läkemedel som ordinerats. Ordinationen kan styras och ändras av ansvarig läkare eller sjuksköterska på distans med direkt effekt.

Nu meddelar företaget att det köper det norska bolaget Med Things, som har en liknande produkt. Med Things är dock den större parten i affären och Medimi betalar med egna aktier. De båda bolagen tillsammans värderas till 97 Mkr, där Med Things står för 71 Mkr och Medimi för 29 Mkr.

Effekten blir att de norska ägarna av Med Things, främst bestående av två grundare, blir huvudägare i Medimi.

– Det stämmer att Med Things norska huvudägare blir huvudägare i Medimi. Verksamheterna kommer att slås samman, men det är fortsatt Medimi som är köparen och vår verksamhet i Lund kommer att finnas kvar. Hur det blir med kontroll i styrelsen är inte sagt, men kommer att balanseras, säger Medimis vd Johan Wiesel.

Han pekar på att de båda bolagens produkter kompletterar varandra och ur Medimis perspektiv kommer bolaget åt den norska marknaden där Med Things är etablerat. Med Things, å andra sidan, ser en poäng med att genom Medimis huvudkontor i Lund få in en fot i EU.

Medimi är noterat på Spotlight Market och aktiens värde har sedan noteringen 2019 i princip utraderats. På onsdagen steg aktien med 19 procent.

Gunnar Wrede

Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • LMK investerar i fjällen

    Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.


  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.