tisdag 24 september 2024

inloggad som

Medimi hoppas på svenskt genombrott

|  
|  

Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

Medimi har utvecklat en medicinhanteringsrobot. Roboten ser till att patienten enkelt får rätt kombination av olika läkemedel som ordinerats. Ordinationen kan styras och ändras av ansvarig läkare eller sjuksköterska på distans med direkt effekt.

Syftet är att förbättra hanteringen för framförallt många äldre som i dag ofta får dosförpackade läkemedel, så kallade dospåsar. Kunderna är primärt kommuner och regioner där hemtjänsten ansvarar för att fysiskt fylla på robotens kassett med läkemedel.

Men hemtjänsten är hårt belastad och det är här avtalet med Apoex kommer in i bilden. Apoex är en av landets största aktörer inom det som förr kallades sjukhusapotek. Med det nya samarbetsavtalet står Apoex för tjänsten att fylla kassetterna och antingen leverera dem till hemtjänsten eller direkt till patienten.

– Det är en extra tjänst som kommunerna och regionerna efterfrågar. Det kan ge oss möjlighet att få samma genomslag i Sverige som vi fått i Danmark.

Jämfört med grannlandet har Medimi haft trögare att nå ut i de övriga nordiska länderna. Johan Wiesel menar att inställningen i de svenska kommunerna ofta är en annan, vilket gjort att man hittills valt att hålla kvar vid systemet med dospåsar.

– I Danmark har de kommit längre i sin digitaliseringsresa. I Sverige har det funnits ett större motstånd mot den här förändringen. Men marknaderna i de nordiska länderna skiljer sig inte överdrivet mycket åt och vi jobbar för att etablera större aktivitet i de övriga.

Medimi gick nyligen ut med en ny företrädesemission som om den fulltecknas ska ge bolaget 21,6 miljoner kronor. Bolaget genomförde en motsvarande emission i slutet av förra året som den gången tecknades till endast 48 procent. 

I höstas sa Johan Wiesel till Rapidus att pengarna skulle användas till marknadsaktiviteter i de nordiska länderna samt att bygga upp lager av läkemedelsroboten. Svaret är i sak detsamma för den aktuella rundan.

– Vi har en tillväxt men har önskan om att driva på den ännu hårdare. Vi har god anledning att tro på ett positivt utfall även om vi ödmjukt inser att klimatet fortsatt är utmanande.

Ola Nilsson

Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad