onsdag 18 september 2024

inloggad som

Klirr i kassan för Katam

|  

Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies, med grundaren Krister Tham, fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

Katam Technologies har rest mer denna gång än förra årets 6 miljoner kronor. Bolagets vd Magnus Karlson vill inte avslöja vem som är den största investeraren, men berättar att det är ett gammalt svenskt bolag som handlar med skogsprodukter.

– Vi har rest drygt 23 miljoner kronor som ska ta oss till global lönsamhet inom två år. Vi är sedan tidigare lönsamma i exempelvis Latinamerika. När det gäller Sydostasien har vi redan en kund i Laos och sonderar nu läget för hur vi bäst ska etablera oss i Indonesien, säger Katams vd Magnus Karlson från en taxi i Jakarta.

Magnus Karlson tog över vd-posten för ett år sedan då grundaren Krister Tham gick över till rollen som teknisk chef. Bolaget har utvecklat en AI-baserad molntjänst och säljer prenumerationer för digital mätning och bedömning av enskilda träd i skogsbestånd med hjälp av drönare och video. Tjänsten kortar avsevärt tiden jämfört med manuella skogsbedömningar genom att bearbeta filmad data och ge beslutsunderlag för optimering av odlingen.

Magnus Karlson sammanfattar framtidsplanerna:

– Vi har fått vår affärsmodell bekräftad, har landat rätt inom skogsmätning och ska utveckla områdena hållbarhet och biologisk mångfald. Det finns ett större intresse i länder där träden växer snabbt. Därmed inte sagt att vi inte vill växa framöver i Sverige och Europa, men vi måste fokusera. Vi har vårt dotterbolag i Brasilien med runt tio anställda, nu är Sydostasien vårt fokus, och även Nordamerika.

Deltog i investeringsrundan gjorde även nuvarande ägare SLU Holding, Almi Invest Greentech, I Love Lund och Giscom, liksom några nya svenska och internationella investerare.

Elisabet Ottosson

Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.