måndag 16 september 2024

inloggad som

Avtalen haglar in men aktiekursen faller

|  
|  

Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.

Det är klubbar inom handboll, boxning, ishockey, amerikansk fotboll och rugby som har signerat hyresavtal med Polar Cool i sommar. Bolagets utrustning finns i nio europeiska länder och i augusti fick bolaget sin första distributör i Australien efter att ett marknadsgodkännande blev klart. Bolagets vd Erik Andersson, med en tidigare karriär som ishockeyspelare, är positiv.

– Det fortsätter att gå framåt för oss. En stor del i detta är emissionen i juni som var väldigt lyckad, vilket vi är tacksamma för. På kort sikt fokuserar vi på ökad försäljning i de länder där vi har godkännande. Det har vi sedan tidigare i Europa. Nu i sommar fick vi det i Sydafrika men framför allt är vi glada för godkännandet vi fick i Australien, säger Erik Andersson och fortsätter:

– Australien blir jättebetydelsefullt för oss. Där finns en stor potential med ett stort antal utövare av kontaktsporter, och vi såg intresse från klubbar redan innan vi fick godkännandet. Som nästa steg vill vi ta oss in i Nordamerika som är jätteintressant för oss.

Företrädesemissionen övertecknades och tillförde bolaget 21,5 Mkr som förväntas ta bolaget till positivt kassaflöde, enligt Erik Andersson.

Men aktiemarknaden har inte reagerat på bolagets nyheter. Aktien fortsätter att sjunka från runt 5 kronor för några år sedan och är nu värd 3 öre. Detta trots att bolaget, som är en avknoppning från Brain Cool i Lund, har en färdig produkt med klinisk evidens och många europeiska användare.

– Jag tycker inte aktiekursen riktigt speglar våra framsteg, även om jag är partiskt. Dock behöver vi tjäna mer pengar vilket vi gör i takt med att antalet avtal ökar. Då är jag övertygad om att aktiekursen kommer att stiga. Vi når break-even vid cirka 150 avtal, och vi är nu mer än halvvägs och ser hur avtalen kommer i ökad takt. På lång sikt vill vi etablera kylbehandling som den givna behandlingen vid hjärnskakning. Marknaden är jättestor och vi har bara skrapat på ytan, kommenterar Erik Andersson.

Elisabet Ottosson

Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund, med vd Erik Andersson, som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad