måndag 24 juni 2024

inloggad som

Tillfällig avkylning i het bransch

HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

– Hösten 2022 var ren ordermottagning, vi behövde inte sälja aktivt. Elpriserna toppade och det var tio månaders väntetid på nya värmepumpar från flera tillverkare. Vår styrka då var att vi var märkesobundna och kunde leverera. Samtidigt rusade priserna på pumpar, säger vd Peter Borgman.

Det var 2015 som han och Fredrik Stoltz, son till grundaren av det ursprungliga JS Energi, flyttade in i det då nystartade E-commerce Park i Helsingborg och började sälja reservdelar till värmepumpar via sin ehandel.

Investeraren som fyra år senare klev in i JS Energi heter Nicolas Hassbjer, styrelseproffs och mest känd för att ha grundat och börsnoterat HMS Network (Hassbjer Micro Systems). HMS Network är en noterad börs-stjärna med ett totalt aktievärde på 21 miljarder kronor.

Nicloas Hassbjer

Hassbjers bolag Tequity äger strax över 50 procent. Peter Borgman är näst största ägare medan Fredrik Stoltz sedan ett år tillbaka är passiv delägare och driver en startup inom löpning. Även några av de anställda har köpt in sig.

– Vi tog in externt kapital 2019 med målet att på tre år gå från 23 till 100 Mkr i omsättning. Vi fick lov att gå back upp till 10 procent. Vi nådde målet 2022, säger Peter Borgman.

När bolaget nådde målet 2022 med 99,7 Mkr med en förlust på -8,8 Mkr var det dags för del två i planen – att vända till vinst 2023. Omsättningen ökade då till 112 Mkr men rörelseresultatet landade på -5 Mkr.

– Sedan kom lågkonjunkturen på allvar, vi såg det i mars-april 2023. Det var framför allt nya värmepumpar som påverkades när räntorna steg. Det var jobbiga beslut i april 2023. För att nå vinstmålet var vi tvungna att pausa eller avveckla allt som inte var lönsamt, säger Peter Borgman.

Kontoren i Göteborg, Jönköping och Växjö har sagts upp. Personalstyrkan har minskat från 65 till 45 personer. Idag täcker JS utöver Skåne fortfarande södra delarna av Halland och Småland samt en bit in i Blekinge från kontoret i Kristianstad.

– Omsättningen sjunker i år men vi ska kunna leverera lönsamhet på helåret trots lågkonjunkturen. Räntesänkningar räcker inte, eftersom priserna gått upp 40 procent är det många privatpersoner som inte har råd att byta värmepump. Bankerna är restriktiva med lån till värmepump, säger Peter Borgman och tillägger:

– Sedan gynnas vår service och reservdelssidan när folk reparerar för att de inte har råd att byta. Men den svenska marknaden för nya värmepumpar är tillbaka på 2018 års nivå.

JS Energi säljer också reservdelar i hela EU samt Norge och Storbritannien. Sajter finns på lokala språk för Norge, Danmark, Holland och Frankrike samt engelska för övriga.

En av de mest eftersökta reservdelarna är oväntad.

– Originalfjärrkontroller för luft-luft-värmepumpar. Nästan varje vecka får vi samtal från kunder vars hund tuggat sönder en fjärrkontroll, säger Peter Borgman.

Sölve Dahlgren

HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.