torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Högspänningskablar heta på danska börsen

|  
|  

Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.

Den danska börsnoterade kabelkoncernen NKT, med ett börsvärde på mer än 30 miljarder danska kronor, har stigit med 75 procent på Köpenhamnsbörsen sedan i höstas. Bolaget investerar miljarder i produktionen av högspänningskablar i Sverige, som är en stor potentiell marknad eftersom Sveriges elnät står inför en rejäl utbyggnad.

De närmaste tio åren ska Svenska kraftnät se till att 1.500 kilometer nya ledningar kommer upp, 2.500 kilometer ledningar ska moderniseras och ett 30-tal el-stationer byggas. Tittar man 20 år framåt så ska 7.000 kilometer ledningar komma på plats. Globalt ska 80 miljoner kilometer kabel vara utbytta till år 2040.

NKT investerar 11 miljarder kronor i en ny fabrik i Karlskrona, inklusive ett kabeltorn som blir 200 meter högt och därmed Sveriges näst högsta byggnad. Fabriken ska stå klar 2027, bredvid en befintlig anläggning som NKT redan har i staden.

– Vi är glada över att investera i vår högspänningsfabrik i Karlskrona och skapa fler lokala arbetstillfällen. Investeringarna drivs av vår stora orderstock och en ökande global efterfrågan på högspänningskablar, säger Darren Fennell, chef för NKT:s högspänningsfabrik i Karlskrona.

Expansionen i Karlskrona gör fabriken till världens största tillverkare av högspänningskablar för offshoremarknaden. Här finns redan 300 anställda och nu räknar NKT med att de nya investeringarna kommer att skapa ytterligare 500 nya lokala arbetstillfällen fram till 2027.

Kabeltornen används för att belägga kablarna med mantlar av plast.

Dessutom investerar NKT i ett nytt kabelfartyg med rekordhög installationskapacitet. Fartyget kommer att trafikera Sverige och offshoremarknaden i allmänhet.

Förutom fabriken i Karlskrona investerar NKT även i sina fabriker i Asnæs på Själland samt i Falun och Alingsås.

– Vi deltar gärna i utbyggnaden av det svenska elnätet om tillfälle ges och följer utvecklingen på marknaden noga. Det finns en stor efterfrågan på kabelteknik globalt. Det är flera länder som har ambitiösa planer på att förstärka sina åldrande elnät och bygga ut infrastrukturen för att säkerställa en effektiv överföring av den ökande mängden förnybar energi, säger Darren Fennell.

Keld Broksø

Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]