torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Tunt i Affärsänglarnas portfölj

Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

Plexian var flaggskeppet i Affärsänglarnas erbjudande till de privatpersoner som företaget har ringt upp med säljbudskapet att mot en medlemsavgift få en exklusiv palett av investeringsmöjligheter. Plexian var börsnoterat men hade aldrig någon affär. Som Rapidus tidigare skrivit var ett bärande kundavtal redan brutet när bolaget noterades, utan att aktiemarknaden informerats. Plexian försattes i konkurs i april i år

Svensk Fixkam är ett bolag som påstås sälja ett verktyg för golvläggare. Bolaget saknar omsättning med undantag för 125.000 kronor 2022, som är de senaste siffrorna Rapidus tagit del av. Fixkam saknar vd och styrelsen utgörs av paret Sami och Helena Sulieman, vars villa i Jägersro utgör bolagets hemadress.

Carswipe, som förmedlar begagnade bilar i Europa och omsatte cirka 1 miljon kronor i fjol. Affärsänglarna äger minst 10 procent av bolaget.

– De stöttade oss med kapital 2022 och har inte varit aktiva i bolaget sedan dess, säger Ivan Boberg Jovanovic till Rapidus.

Glassföretaget Köld fick hjälp att ta in sitt första och enda externa kapital av Sami Sulieman med bolag. Sulieman äger själv cirka 15 procent av Köld, enligt medgrundaren Peter Svanberg.

– Vi fick också 30-40 mindre aktieägare via hans nätverk. Ett par utav dem har velat dra tillbaka sin investeringar, säger han till Rapidus.

Bolagen listas på Affärsänglarnas hemsida under rubriken ”Några av våra bolag, där (…) vi tillsammans bygger framgång”.

– Det är en kraftig frisering. Vi har haft kontakt me de har inte alls varit involverade i vår operativa verksamhet. 2021 flyttade vi in till våra nya lokaler och Sami Sulieman har aldrig ens varit här, säger Peter Svanberg.

Bolaget Affärsänglarna i Malmö omsatte 326.000 kronor 2022 vilket är den senast tillgängliga siffran hos Bolagsverket. Resultatet var en förlust på 6,6 Mkr.

Emiliano Strauss

Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Ny konkurs i Sulieman-sfären

    Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Osäkra tillgångar i Plexian

    Pengarna tog slut för snabbt. Det säger Håkan Hallström som på måndagen utsågs till konkursförvaltare i det börsnoterade Malmöbolaget Plexian.