torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Omstridd ägare lämnar Neola

Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

Transaktionen har skett utanför marknaden och inneburit att flera delägare stärkt sin position. Investeringsbolaget Anmiro – med affärsmännen Anders Pettersson, Mikael Hägg och Roland Schylit – är Neolas största ägare och kontrollerar efter affären en fjärdedel av bolagets aktier.

Näst störst är String Furniture-grundaren Pär Josefssons Conspargo Capital, som också stärker sin position. Det gör även LMK, Brodvik och Bengt Nevsten. Daniel Oelker, med bakgrund bland annat från Hilding Anders och Zetadisplay, kliver samtidigt in som ny delägare.

– Cardeon köpte sina aktier utanför marknaden 2021 och har inte varit aktiva i bolaget eller deltagit i några emissioner sedan dess. Så vi är väldigt glada för att vi nu får en stärkt ägarkonstellation med aktiva ägare som bidrar med mycket mer än bara kapital, säger Neolas vd Hanna Sjöström till Rapidus.

Cardeon hamnade i blåsväder i media 2021 efter en granskning i Dagens Industri inför bolagets då planerade börsnotering på Nasdaq i New York. Granskningen publicerades bara veckor att Cardeon tagit över huvudägarskapet i Neola. Tidningen visade bland annat att Cardeons värdering översteg portföljinnehavet med 200 procent. Ett bolag i portföljen, First North-noterade Lumito, anklagades dessutom för att ha skickat ut ett pressmeddelande med falsk information som fick aktien att stiga.

Hur påverkades Neola av blåsvädret runt Cardeon?

– Aktiekursen utvecklades sämre under en period trots att vi uppnådde uppsatta milstolpar och verksamheten gick enligt plan, svarar Hanna Sjöström.

Masoud Khayyami är Cardeons grundare, vd och största ägare. Han är doktor i biokemi, styrelseordförande i Prolight Diagnostics och Teqcool samt vd för Spectracure.

Emiliano Strauss

Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]