fredag 24 maj 2024

inloggad som

Nya pengar till Gridly

Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

– Det var inte så lätt att ta in kapital under 2023 så det tog ett tag att slutföra. Kapitalet ska vi använda till att fortsätta utveckla produkten men även att sätta mer fart på kommersialiseringen, säger Christoffer Nilsson, vd och medgrundare till Gridly, till vänster i bild.

Han grundade Gridly tillsammans med Mattias Wennerholm, till höger i bild. Det är sprunget ur ett annat Helsingborgsbolag, Localize Direct som specialiserat sig på bland annat översättningsstöd till spelutvecklare.

Behovet av Gridlys så kallade Content Operations-plattform grundar sig i den ökade mängden innehåll som produceras och dessutom blir det mer komplext.

– Oavsett om det är spel eller andra appar så blir det alltmer innehåll i form av texter, bilder, video och ljudfiler. Med en global publik innebär det ofta minst 20 olika språk. När man adderar AI som medproducent så exploderar mängden innehåll som behöver uppdateras. Vårt system hjälper företagen att hantera och organisera det här flödet, säger Christoffer Nilsson.

Gridly blev ett eget bolag 2022 och omsatte redan första året 5,6 Mkr med en vinst på 1 Mkr. Förra året dubblade Gridly omsättningen, men rörelseresultatet blev negativt då teamet växte rejält.

Huvudkontoret ligger i Helsingborg där ett tiotal av bolagets drygt 50 anställda sitter. Merparten är dock baserade i Ho Chi Minh City i Vietnam.

– Vi har en global kundbas och många som jobbar remote. Vi har faktiskt anställda på alla kontinenter, säger Christoffer Nilsson.

Nyligen avslutades en kapitalrunda på 28 Mkr. Förutom tidigare investerare deltar ett av världens tre ledande spelbolag som dock inte är namngivet samt nordiska Subvenio Invest och USA-baserade Rendered VC som specialiserat sig på digital media.

Hur länge räcker pengarna?

– Tanken är att vi ska klara oss ett bra tag nu, om vi inte väljer att gasa ännu mer. Vi tror att det finns en väldigt stor marknad. Redan spelbranschen är gigantisk, sen finns det alla appar och annan programvara med content, säger Christoffer Nilsson.

Gridly har mer än 100 kunder, bland dem stora spelbolag som Rovio, Scopely och Warner Bros. Games, men även inom helt andra branscher som Fintech, Medtech och olika Saas-tjänster.

Med den nya investeringen kommer Gridly att rekrytera fler medarbetare. Det kommer att bli fler nyanställningar i Helsingborg.

– Det finns talanger i regionen, men det är inte jättelätt att rekrytera. När det gäller utveckling sker den till största delen i Vietnam. Här i Sverige blir främst kommersiella roller vi kommer att förstärka med, säger Christoffer Nilsson.

Sölve Dahlgren

Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.